Naslovnica Novo Zelenski na Dan nezavisnosti: Šta je za nas kraj rata?

Zelenski na Dan nezavisnosti: Šta je za nas kraj rata?

Zelenski na Dan nezavisnosti: Šta je za nas kraj rata?
Zelenski na Dan nezavisnosti: Šta je za nas kraj rata?

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obilježio je Dan nezavisnosti emotivnim obraćanjem u kojem je o početku ruske invazije govorio kao novom danu nezavisnosti s obzirom na hrabrost koju su pokazali Ukrajinci. Širom zemlje umjesto svečanosti i smijeha, osjetila se uglavnom tuga.

“Nova nacija se ponovo rodila 24. februara u četiri sata ujutro. Ne rodila, nego preporodila. Nacija koja nije plakala, nije vrištala, nije se uplašila. Nije pobjegla. Nije odustala. Nije zaboravila”, rekao je Zelenski.

Svom narodu je poručio da je svaki novi dan razlog da ne odustanu te da moraju doći do kraja s obzirom na sve što su prošli do sada.

“Šta je za nas kraj rata? Govorili smo – Mir. Sada kažemo – Pobjeda”, poručio je on.

Prigušene komemoracije uslijedile su nakon što je načelnik kijevske vojne uprave, general-major Mykola Zhyrnov rekao da su događaji zabranjeni u glavnom gradu i drugim gradovima kako bi snage sigurnosti mogle efikasnije odgovoriti na potencijalne ruske napade.

Umjesto slavlja, širom zemlje Ukrajinci su odali počast onima koji su poginuli u vojnim akcijama od početka invazije. Kijev su također posjetili i strani lideri, poput britanskog premijera Borisa Johnsona.

U glavnom gradu su Zelenski i prva dama Olena Zelenska posjetili Zid sjećanja palim braniocima Ukrajine. U zapadnom gradu Lavovu, vidno emotivni članovi porodica palih boraca prisustvovali su ceremoniji na spomen obilježju, Marsovom polju.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime