Naslovnica Novo Zelenski otpustio dvoje saradnika

Zelenski otpustio dvoje saradnika

Zelenski otpustio dvoje saradnika
Zelenski otpustio dvoje saradnika

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski smjenio je glavnu tužiteljicu Irinu Venediktovu i šefa Službe sigurnosti ove države Ivana Bakanova – što je prvi “unutrašnji potres” od početka ruske invazije.

Prema dokumentu koji je Ured predsjednika objavio danas, zamjenik Venediktove, Oleksij Simonenko, imenovan je za vršioca dužnosti glavnog tužioca.

Ko će, kao zamjena, doći na mjesto Venediktove za sada nije poznato.

Venediktova, prva žena na funkciji glavnog tužioca, imenovana je u proljeće 2020. godine. Tokom svog mandata, Venediktova je bila izložena žestokim kritikama antikorupcijskih aktivista i medija, koji su ukazivali na njen propust da krivično goni slučajeve visokog profila. Poznata je i uloga njenog ureda u sabotiranju istraga o korupciji protiv ljudi povezanih sa Zelenskim, kao što su članovi njegove stranke i administracije.

Prijatelj Zelenskog iz djetinjstva i dugogodišnji zaposlenik Bakanov imenovan je u augustu 2019. Prije nego što je ušao u politiku, Bakanov je bio advokat i top menadžer u kompaniji za zabavu Zelenskog Kvartal 95.

Nekoliko sedmica prije smjene Bakanova, kružile su glasine da je Zelenski želio da ga otpusti jer nije adekvatno odgovorio na rusku invaziju na Ukrajinu.

U dekretu se navodi da je Bakanov smijenjen zbog zanemarivanja dužnosti, što je dovelo do ljudskih žrtava ili drugih teških posljedica, prema Disciplinskom statutu Oružanih snaga Ukrajine.

“Do danas je registrovan 651 krivični postupak u vezi sa veleizdajom i saradničkim aktivnostima zaposlenih u tužilaštvima, predistražnim istražnim organima i drugim agencijama za sprovođenje zakona“, rekao je Zelenski u svom današnjem obraćanju, sat vremena nakon što su objavljena otpuštanja.

Više od 60 članova osoblja Tužilaštva i SBU ostalo je na teritorijama koje je okupirala Rusija i sarađivalo s Rusima, dodao je Zelenski.

“Ovakav niz zločina protiv temelja nacionalne sigurnosti države i veza koje su zabilježene između službenika sigurnosnih snaga Ukrajine i specijalnih službi Rusije postavljaju vrlo ozbiljna pitanja relevantnim liderima”, rekao je Zelenski.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime