Naslovnica Novo Zelenski: Rusija pokušava prikriti ratne zločine

Zelenski: Rusija pokušava prikriti ratne zločine

Zelenski: Rusija pokušava prikriti ratne zločine
Zelenski: Rusija pokušava prikriti ratne zločine

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da pokušava prikriti dokaze o ratnim zločinima koje su njene trupe počinile u okupiranim područjima.

Zelenski, koji će se danas obratiti na hitnom sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, optužio je vlast Vladimira Putina da je organizirala “propagandnu” operaciju kako bi dovela u sumnju izvještaje da su njihove snage ubile ukrajinske civile.

“Također moramo biti svjesni da nakon otkrivenih masovnih ubistava civila u regiji Kijev, okupatori mogu imati drugačiji odnos prema svojim zločinima u drugom dijelu naše zemlje gdje su došli”, rekao je ukrajinski čelnik.

Dodao je da oni “već pokreću lažnu kampanju kako bi prikrili svoju krivicu za masovna ubistva civila u Mariupolju“. Napravit će, dodao je, “desetine intervjua, remontirati snimke i ubijat će ljude kako bi izgledalo kao da ih je netko drugi ubio”.

“Istu su taktiku koristili kada su okupatori oborili malezijski Boeing iznad Donbasa. Okrivili su Ukrajinu. Čak su smislili razne teorije zavjere. Čak su išli toliko daleko da su tvrdili da su leševi ubačeni u avion prije nego se srušio”, dodao je.

Pozvao je zapadne čelnike da uvedu daljnje sankcije Rusiji, rekavši da kazne “konačno moraju biti snažne”.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime