Naslovnica Novo Zelenski: Ukrajina je poligon za moguće daljnje napade

Zelenski: Ukrajina je poligon za moguće daljnje napade

Zelenski: Ukrajina je poligon za moguće daljnje napade
Zelenski: Ukrajina je poligon za moguće daljnje napade

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u srijedu da Rusija koristi Ukrajinu kao poligon za moguće daljnje napade na druge evropske zemlje, te poručio da će poraz Rusije u Ukrajini značiti sigurnost za ostatak Evrope.

“Rusija u Ukrajini testira sve što se može upotrijebiti protiv drugih evropskih zemalja”, rekao je Zelenski u svom video obraćanju u srijedu navečer.

Kako je dodao, počelo je s distribucijom plina, a završilo invazijom punog opsega, raketnim terorom i spaljenim ukrajinskim gradovima. Poručio je da Ukrajina treba poraziti Rusiju kako bi druge zemlje bile sigurne, prenosi Hina.

“Što se to brže dogodi, to će manje štete i patnje doživjeti sve evropske porodice, sve evropske zemlje”, istaknuo je.

Ukrajinski čelnik također je još jednom izrazio zahvalnost za višecijevne raketne bacače HIMARS koje im je isporučio SAD, pet mjeseci nakon početka rata. U svom obraćanju ponovno je insistirao na bržoj dostavi sistema protuzračne odbrane.

Već postoje sporazumi s međunarodnim partnerima, ali s obzirom na ruske napade potrebna je “potpuno drugačija brzina i potpuno drugačiji nivo zaštite”, rekao je Zelenski.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime