Naslovnica Ekonomija Zvanična inflacija u Turskoj je 80,21 posto

Zvanična inflacija u Turskoj je 80,21 posto

Zvanična inflacija u Turskoj je 80,21 posto
Zvanična inflacija u Turskoj je 80,21 posto

Državni Turski statistički institut (TÜİK) izvijestio je o godišnjoj stopi inflacije od 80,21% u augustu, najvišoj od 1998. godine, dok je nezavisna grupa za inflaciju ENAG objavila cifru od 181,37%.

Godišnja inflacija u Turskoj popela se u augustu na novu 24-godišnju najvišu razinu od 80,21%, malo ispod očekivanja prema službenim podacima. Centralna banka je neočekivano smanjila kamatu i tako još jednom išla protiv ustaljene ekonomske logike.

Prema neslužbenim podacima ENAG Inflation Research Group, nezavisne institucije osnovane 2020. godine za praćenje inflacije u zemlji, godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena u Turskoj iznosila je 176,01% u julu, daleko više od službenih podataka.


Inflacija je počela jače rasti od prošle jeseni, kada je lira pala nakon što je centralna banka postupno smanjila svoju referentnu stopu za 500 baznih bodova na 14% u neortodoksnom ciklusu popuštanja koji je tražio predsjednik Recep Tayyip Erdogan.Unatoč očekivanjima da se ne očekuje pad inflacije u sljedećih nekoliko mjeseci, banka je prošlog mjeseca snizila ključnu stopu za dodatnih 100 baznih bodova na 13%, navodeći kao razlog naznake ekonomskog usporavanja.

Na mjesečnom nivou potrošačke cijene porasle su 1,46%, objavio je Turski statistički institut (TÜİK), u usporedbi s prognozom Reutersovog istraživanja od 2%.

Ovi podaci ukazuju na najveću inflaciju 1998. godine, kada je godišnja inflacija iznosila 81,4%.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime