Naslovnica Auto Tesla izvještava o rekordnom profitu, ali upozorava na nastavak problema u lancu...

Tesla izvještava o rekordnom profitu, ali upozorava na nastavak problema u lancu nabavke

Tesla je otklonio probleme u lancu snabdijevanja na više nego trostruku zaradu u odnosu na rezultate iz prošle godine, lako nadmašivši očekivanja Wall Street-a za kvartal.

Kompanija je dostigla zaradu od 2,9 milijardi dolara, što je mnogo više u odnosu na 903 miliona dolara godinu dana ranije i znatno iznad 2,6 milijardi dolara koje su prognozirali analitičari koje je anketirao Refinitiv. Prihod od 17,7 milijardi dolara veći je za 65% u odnosu na godinu ranije.

Rezultati su pokazali da je zarada u cijeloj godini iznosila 7,6 milijardi dolara, a prihod 53,8 milijardi dolara.

xPortal - Tesla izvještava o rekordnom profitu, ali upozorava na nastavak problema u lancu nabavkeIzvršni direktor Elon Musk vratio se na konferencijski poziv s investitorima nakon što je propustio poziv prije tri mjeseca. Prije šest mjeseci rekao je da više neće biti na pozivima osim ako ne bude “nešto važno” što treba da kaže.

Vijest koju je dao investitorima je da Tesla odlaže planove za nova vozila zbog problema u lancu nabavke s kojima se kompanija suočava. “Nećemo predstavljati nove modele vozila ove godine. To ne bi imalo nikakvog smisla. I dalje ćemo biti ograničeni na dijelove”, rekao je Musk tokom poziva. “Bit ćemo spremni da ih dovedemo u proizvodnju, nadamo se sljedeće godine.”

Tesla je govorio o brojnim vozilima u svom asortimanu proizvoda, uključujući Cybertruck pickup, polukamion, model Roadster ili automobil od 25.000 dolara koji bi bio jeftiniji od bilo kojeg od njegovih trenutnih modela.

Dovođenje novog proizvoda na tržište 2022. godine bi zahtijevalo puno pažnje i resursa, rekao je Musk. “Isto važi i za ovu godinu.”Dodao je da se kompanija suočava sa “višestrukim izazovima u lancu nabavke”, ali nije naveo detalje. “Nedostatak čipova, iako je bolje nego prošle godine, i dalje je problem,” rekao je on.

Kompanija je u svom saopštenju upozorila da je u posljednjem tromjesečju doživjela nastavak globalnog lanca snabdijevanja, transporta, radne snage i drugih izazova u proizvodnji, za koje je rekla da su ograničili njenu sposobnost pokretanja tvornica punim kapacitetom. Problemi sa nabavkom dijelova, posebno kompjuterskih čipova, problem su cijele autoindustrije više od godinu dana.

Tesla je uspjela da nastavi da povećava proizvodnju i prodaju uprkos tim nedostacima. Nasuprot tome, njegovi tradicionalni rivali proizvođača automobila bili su primorani da privremeno zatvore svoje fabrike i ograniče proizvodnju. To je rezultiralo pooštravanjem zaliha novih vozila u cijeloj industriji i rekordno visokim cijenama za kupce automobila.

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime