Naslovnica Biznis Svjetska banka o stanju u BiH: Zbog skromne vakcinacije ugrožen ekonomski oporavak

Svjetska banka o stanju u BiH: Zbog skromne vakcinacije ugrožen ekonomski oporavak

Ekonomski oporavak Bosne i Hercegovine nakon pandemije i dalje je neizvjestan, a predviđa se ekonomski rast od tek 2,8 posto, što je najlošiji rezultat u regionu, navodi se u posljednjem izvještaju Svjetske banke.

Otpornija ekonomija

– Dosta toga se može i treba učiniti sada, da bi se smanjile osjetljivosti koje je kriza istakla, kao što su slabosti u zdravstvenom i obrazovnom sektoru i poslovnom okruženju. Sada je vrijeme da se radi ne samo na oporavku od krize već i na razvoju dugoročnih rješenja kojima će se izgraditi otpornija, inkluzivnija ekonomija nakon pandemije – kaže Emanuel Salinas, šef ureda Svjetske banke za BiH i Crnu Goru.

U izvještaju se preporučuje da BiH nastavi reformskim putem, odnosno u pravcu rješavanja dugo prisutnih pitanja, ukorijenjenih strukturalnih i institucionalnih problema.

– Provođenje vakcinacije, uz rast povjerenja, potrošnje i trgovine, pomoći će da se održi zamah, ali zemlje moraju i dalje, s pažnjom, usmjeravati napore ka uvođenju i osnaživanju politika koje vode rastu, zaštiti zdravlja i jačanju ljudskog kapitala – kazala je Linda van Gelder, regionalna direktorica Svjetske banke za zapadni Balkan.

Prema izvještaju, javne politike u regionu trebaju ostati jasno fokusirane na borbu protiv pandemije, ograničavanje socijalnih utjecaja i poticanje oporavka.

Ekonomista Admir Čavalić za „Avaz“ je kazao da se ovim izvještajem potvrđuju ranija predviđanja da će BiH ove godine rasti stopom ispod regionalnog prosjeka.

 Nastavlja se puzajućim rastom, što stvara nezadovoljstvo među građanima BiH. Rast od 2,8 posto je prosjek Bosne i Hercegovine u normalnim vremenima. Oporavak treba biti izuzetan, i to na nivou između 6 i 10 posto. U ovom trenutku izostaju reformski procesi koji trebaju pratiti ovakve krize – kazao je Čavalić.

Potrebne reformexPortal - Svjetska banka o stanju u BiH: Zbog skromne vakcinacije ugrožen ekonomski oporavak

Dodao je da, prije svega, misli na reformu zdravstvenog sektora, digitalnu transformaciju, investiranje u infrastrukturu.

– Sve su to mogući pravci djelovanja vlasti s ciljem bržeg oporavka. U ovom trenutku vlade su fokusirane na stabilnost budžeta, odnosno zaduživanje, kako kod domaćih tako i kod inozemnih kreditora. Moguće da će MMF pokrenuti ciklus reformi, ali već sada kasnimo s navedenim. Na kraju, bitno je navesti da se neizvjesnost potpunih procjena u okviru izvještaja, vjerovatno, odnosi na izuzetno sporu vakcinaciju u BiH. Vakcinacija je sada bitan element ekonomskog rasta – naglasio je Čavalić.

Veliki broj nezaposlenih

U izvještaju se dodaje da je pandemija zaustavila decenije napretka u povećanju zarada i smanjenju siromaštva u svim zemljama regiona, a tržišta rada na zapadnom Balkanu nadoknadila su tek polovinu gubitaka izazvanih pandemijom, ostavljajući veliki broj nezaposlenih i primoravajući mnoge da potpuno napuste tržište rada.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime