17.2 C
Tuzla
25 Juna 2024
Naslovnica Ekonomija Poskupljenje građevinskog materijala otišlo i do 90 posto: “To bi ozbiljno moglo...

Poskupljenje građevinskog materijala otišlo i do 90 posto: “To bi ozbiljno moglo ugroziti investicije”

poskupljenje građevinskog materijala

Poskupljenje građevinskog materijala krenulo je s početkom godine prilično stidljivo da bi tokom februara, a posebno u martu došlo do dodatnih poskupljenja, kazao je za Faktor Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i industrijskog građevinskog materijala RS.

To se, kako je pojasnio, naviše desilo zbog pandemije koronavirusa, usljed čega su poskupili su gotovo svi proizvodi koji učestvuju u procesu gradnje, uz najavu trgovaca da će doći i do novih poskupljenja.

– U suštini, svi poremećaji na tržištu vezuju se za pojavu pandemije, s tim što će se, prema najavama, ovo poskupljenje preliti i na radnu snagu – kazao je Petrović.

Prema njegovim riječima, proizvođači građevinskog materijala, također, kao jedan od osnovnih razloga, navode povećanje troškova proizvodnje na koje utječe povećanje cijena sirovina na tržištu.

– Kako rastu cijene sirovina, linearno rastu i cijene gotovih proizvoda. Procentualno, rast se kreće od 20 pa čak do 90 posto, u zavisnosti od vrste proizvoda. Najveći rast cijena bilježi se kod proizvoda čija je osnovna sirovina nafta i naftni derivati, kao i čelik. Ova poskupljenja nisu realna, jer se na globalnom tržištu potrošnja nafte, odnosno čelika nije vratila na nivo prije pandemije, a cijene su sada mnogo veće nego prije pandemije – istakao je.

Dodao je kako su poskupljenja nastala kod svih izolacionih materijala, metala i svih proizvoda koji sadrže metale, vezivna ljepila, kao i materijale koji se proizvode od
mineralnih sirovina.

Prazne police u njemačkim supermarketima, panika na vidiku

– Ipak, još jedan je ključni razlog koji je doveo do poskupljenja je i taj što su proizvođači sirovina za građevinske materijale znatno smanjili obim proizvodnje zbog pandemije, zbog čega su zapravo te sirovine i značajno poskupile. Tako, naprimjer, proizvođači željeza istakli su da postoji veliki manjak otpadnog željeza koji se koristi kao sirovina za proizvodnju betonskog željeza. Zbog velike potražnje, naglo raste cijena otpadnog željeza na berzi. Ono što predstavlja ozbiljan problem i što bi, prema očekivanjima, moglo ozbiljno uticati na tržište jeste činjenica da je došlo do lančanog poskupljenja repromaterijala a samim tim i gotovih proizvoda koji učestvuju u procesu građenja.

Konkretna poskupljenja proizvoda već su počela brinuti privrednike iz građevinskog sektora, jer je fasadni program, kako je istakao Petrović, poskupio za 90 posto, željezo, čelik, armatura, lim, cijevi za 80 posto, bitumen za 40 posto, dok je cijena ljepila, kreča i cementa do 30 procenata.

– Ovakvo poskupljenje građevinskog materijala vrlo ozbiljno bi mogla ugroziti građevinsku industriju, kako privatne tako i javne investicije. Dakle, osnovni razlozi za poskupljenje građevinskog materijala su rast cijena sirovina zbog smanjene proizvodnje, rast cijena nafte, kao sirovine i kao goriva za transport, neplanirani remonti fabrika širom svijeta i zatvaranje zbog pandemije, kao i rast potražnje, zbog povećanog obima gradnje – zaključio je naš sagovornik.

Faktor

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime