Naslovnica Biznis Zanatlije sve više napuštaju BiH: Majstora gotovo nemoguće naći, i za dnevnicu...

Zanatlije sve više napuštaju BiH: Majstora gotovo nemoguće naći, i za dnevnicu od 100KM

zanatlije

Keramičari, zidari, moleri, varioci, vodoinstalateri, mesari i vozači, samo su neki od radnika kojih i dalje nedostaje na tržištu rada u BiH.

Kako kažu sagovornici Nezavisnih novina razlog nedostatka zanatlija je to što se malo tog kadara školuje i što je veliki broj obučenih zanatlija otišao u inostranstvo u potragu za boljom platom.

Lazo Šešić, predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore RS, kazao je da se ne usmjeravaju dovoljno djeca na zanate.

“Svi žele da njihova djeca budu direktori, pravnici, dok na zanatska zanimanja rijetko ko upućuje svoje dijete”, kazao je Šešić.

Prema njegovim riječima, u današnje vrijeme zanatlija je gospodin čovjek, jer veliki dio posla rade mašine.

“Međutim, treba znati upravljati mašinama, ne možemo vršiti prekvalifikaciju nekog od 50 godina i da on bude dobar keramičar, prvo mora izučiti zanat”, kazao je Šešić.

Da smo došli u situacije da se zanatlije poput keramičara, varioca, mesara, traže svijećom, kaže i Jovan Bratić, direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS. “Zanatstvo na našem području nestaje i zbog toga dolazi do poskupljenja, što bi trebalo da bude motivacija djeci da upisuju zanatske djelatnosti, jer je u njima budućnost”, kazao je Bratić za “Nezavisne“.

Kao razlog manjak zanatlija na domaćem tržištu Bratić ističe da radnici odlaze u inostranstvo, gdje su, takođe, deficitarni, a znatno bolje plaćeni nego u BiH. “Zidari, vodoinstalateri, moleri i svi drugi zanati su traženi u cijelom svijetu, ne samo kod nas, jer jednostavno zanatlija nema i potražnja za njima je sve veća.

Moleri ili zidari danas se ne mogu naći za dnevnicu ispod 100 KM, a ranije je bila 50 KM“, ispričao je Bratić.

Naveo je da je teško naći keramičara koji će da radi ispod 15 KM po kvadratu, a ranijih godina je to iznosilo i po osam KM. Prema njegovim riječima, što se tiče RS, najviše nedostaje varilaca, tesara, zidara, mehaničara, tokara… “Nama sad fali i kuhara i konobara, jer nam je Hrvatska pokupila sve te sezonske radnike, koji su tamo dobro plaćeni”, priča Bratić.

Kako kaže, da bi poslodavci u svim oblastima zadržali radnike moraće da podignu plate, inače će morati da zatvaraju svoje firme, jer će ostati bez radnog kadra.

Kemal Isanović, sekretar Obrtničke komore Kantona Sarajevo, za “Nezavisne” je kazao da FBiH ima problema s nedostakom zanatlija.

I ono malo što ih ima, dodaje, teško je doći do njih, jer su veoma traženi i prezauzeti. “Nije bitno da li se radi o većem ili manjem gradu, zantlije je veoma teško naći”, ističe Isanović i dodaje da fali svih kadrova zanatlija.

Da je evidentno da imamo problem s nedostatkom radne snage u tim oblastima, potvrdio je i Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS. “Razlog manjka zanatlija je to što se malo učenika upisuje na zanate, ali su i dosta manje plate, te onog trenutaka kada teški rad bude plaćen kao neki drugi – onda će đaci upisivati ta zanimanja”, kazao je Trivić i dodao da je evidentno da nedostak radne snage diže cijene rada.

Ističe da će, ukoliko se ne bude školovalo više kadra za zanatlije, u nekom budućem vremenu biti bolje plaćen zidar nego doktor. Keramičar Asim Sušić iz Sarajeva, koji svoje usluge nudi putem oglasa, kaže da postavljanje keramike po kvadratu košta 15 KM te da ima pune ruke posla.

“Ne mogu ni postići sve poslove za koje me zovu ljudi”, kaže ovaj Sarajlija.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime