Naslovnica Crna hronika Napad u Kabulu završen, likvidirani su svi napadači

Napad u Kabulu završen, likvidirani su svi napadači

napad u kabulu

NAPAD u Kabulu autobombom koji se sinoć blizu kuće afganistanskog ministra obrane dogodio i u kojemu su sudjelovali napadači, “završen je i svi su napadači likvidirani”, rekao je glasnogovornik afganistanskog ministarstva unutarnjih poslova Mirwais Stanekzai.

Napad u Kabulu obilježen je snažnom eksplozijom blizu Zelene zone koju su pratili sukobi vatrenim oružjem. Ubijeno je troje civila i sva tri napadača, rekli su dužnosnici.

Ozlijeđeno je još najmanje sedmero ljudi, rekao je glasnogovornik ministarstva zdravstva Ghulam Dastagir Nazari. Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova rekao je da su operacije sigurnosnih snaga okončane smrću svih napadača.

Viši sigurnosni dužnosnik rekao je da se čini da je eksploziju uzrokovala autobomba i da su mete bili dom ministra obrane i pridružena rezidencija člana parlamenta.

Napadi imaju sva obilježja talibanskih napada

Sjedinjene Države su osudile eksplozije u Kabulu kazavši da one nose sva obilježja talibanskih napada.

“Za sada ne možemo službeno reći da su oni odgovorni, ali napadi imaju sva obilježja talibanskih napada kakve smo vidjeli posljednjih tjedana”, rekao je glasnogovornik američke diplomacije Ned Price.

napad u kabulu
Napad u Kabulu obilježen je snažnom eksplozijom blizu Zelene zone koju su pratili sukobi vatrenim oružjem. Ubijeno je troje civila i sva tri napadača, rekli su dužnosnici. 

Ako talibani nastoje ugroziti mirovne pregovore u Dohi, “bit će međunarodni prognanici (…) i zabrinutost svih nas, a jedna od glavnih zabrinutosti od brojnih je da će rezultat biti građanski rat”, rekao je Price.

Sukobi snaga afganistanske vlade i talibana pojačali su se u cijeloj zemlji usporedno s povlačenjem međunarodnih snaga predvođenih Amerikancima.

U utorak je američki izaslanik za Afganistan Zalmay Khalilzad rekao da su talibani i vlada u Kabulu daleko od dogovora i da talibani traže “lavovski udio” u novoj vladi.

Usporedno s povlačenjem Amerikanaca nakon 20 godina rata talibani su pokrenuli ofenzive za preuzimanje glavnih gradova pokrajina i pred njima bježe tisuće civila stvarajući novu izbjegličku krizu.

Zastoj u pregovorima u Dohi bio je predmet telefonskog razgovora američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena i afganistanskog predsjednika Ashrafa Ganija te su se složili da pregovore treba ubrzati.

Index.hr

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime