Naslovnica Crna hronika Poplave na sjeveru Turske odnijele najmanje 17 života

Poplave na sjeveru Turske odnijele najmanje 17 života

poplave na sjeveru turske

Poplave na sjeveru Turske odnijele su najmanje 17 života, rekao je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan je na društvenim mrežama naveo da su sve nadležne institucije i službe angažovane u regionima koji su pogođeni velikim poplavama.

Naveo je da su u tri turske provincije pogođene poplavama angažovane 4.644 osobe, 610 vozila, 437 teških mašina, 66 ambulantnih vozila, 19 helikoptera, tri kamiona za mobilnu koordinaciju aktivnosti, 24 čamca, 18 motornih pumpi i brojna druga sredstva.

Poplave su zahvatile provincije Bartin, Kastamonu i Sinop, gdje je nekoliko dana padala obilna kiša.

Mnoga pogođena područja ostala su bez struje, a seoski putevi su blokirani. U provinciji Bartin, najmanje 13 ljudi je povrijeđeno kada se urušio dio mosta.

Na terenu su nadležne službe koje učestvuju u akcijama evakuacije, potrage i čišćenja terena. Na jugozapadu Turske vatrogasci se bore sa velikim šumskim požarom u provinciji Mugla, duž Egejskog mora. U požarima koji bukte od 28. jula poginulo je najmanje osam osoba i pričinjena je ogromna šteta.

Stručnjaci tvrde da klimatske promjene izazivaju sve češće prirodne nepogode. Kako se planeta bude zagrijavala, upozoravaju, događaji poput poplava, oluja, šumskih požara, toplotnih talasa i suša bit će sve češći.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime