Naslovnica Crna hronika Povratnici u naselju Hrušta kod nevesinja šokirani porukom “Nož, žica, Srebrenica”

Povratnici u naselju Hrušta kod nevesinja šokirani porukom “Nož, žica, Srebrenica”

povratnici

Bošnjački povratnici u Nevesinju šokirani su i uznemireni porukom „Nož, žica, Srebrenica“ koja je ispisana u noći 31.juli. na 1. august na starom autobuskom stajalištu u selu Hrušta.

Nepoznati počinioc ili više njih ovu monstruoznu poruku sa srpskim znakovljem četiri C i križom ispisali su na ranije nacrtanoj državnoj zastavi.

Povratnici u su u šoku i potpunoj nevjerici jer se vandalizmi ovakve vrste već duži vremenski period nisu dešavali na području Nevesinja. „Mi ovu poruku, u svjetlu aktuelnih političkih dešavanja, shvatamo kao krajnje ozbiljnu prijetnju. Svakako da osjećamo strah. Poruke su anticivilizacijske i krajnje ružne“, ističe Džemal Šendro jedan od mještana sela Hrušta.

Prema njegovim navodima mještani su obavijestili Centar javne bezbjednosti u Nevesinju, a dežurna ekipa je izvršila uviđaj i sačinila zapisnik.

Šendro izražava nadu da će vinovnike ovog sramnog čina što prije otkriti i identificirat a njihova imena i motive javno objelodaniti. On je pozvao Bošnjake u ovom kraju da ostanu mirni i suzdržani, ali i da budu oprezni. „Moramo ostati ustrajni i neustrašivi. Mržnja mora biti poražena! Ona nikome ne donosi dobro. Pravda i istina su najveći civilizacijski ideali i dugoročno gledano jedina su perspektiva suživotu i koegzistenciji naroda i građana u Bosni, a posebno u Hercegovini“, poručio je Šendro.

Mještani, dodao je, od lokalne vlasti očekuju da će osuditi ovaj vandalizam, izazivanje nacionale netrpeljivosti te da će se tim osudama pridružiti srpski povratnici u dolinu Neretve, pogotovo oni na području Mostara, navodi se u saopćenju povratnika u ovo nevesinjsko selo.

Tuzlanski.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime