Naslovnica Ekonomija Amerika bi mogla veoma brzo da doživi bankrot

Amerika bi mogla veoma brzo da doživi bankrot

bankrot

Sjedinjene Američke Države finansijski su iscrpljene podsticajima kojima su sprječavale produbljivanje recesije izazvane pandemijom

Prema pisanju Financial Times-a i New York Times-a, šefica američkog Treasury-a (pandan evropskim ministrima finansija) uputila je vrlo dramatično pismo američkim kongresnicima.

Dženet Jelen tvrdi kako je Treasury iscrpio sve “vanredne mjere” za finansiranje države, te bi od oktobra Sjedinjene Američke Države mogle biti u situaciji da više ne mogu da plaćaju obaveze. Tvrdi kako ne mogu da procijene tačno vrijeme kad bi Amerika mogla da prestane da plaća obaveze, to jest da doživi bankrot, ali je utvrdila kako brzo ističe vrijeme u kom se može spriječiti ekonomska katastrofa, prenosi Jutarnji list.

“Jednom kad sve moguće mjere i gotovina ne budu bili dostupni, odnosno kada budu potpuno iscrpljeni, Sjedinjene Američke Države neće moći da ispune obaveze po prvi put u svojoj istoriji”, napisala je Jelen.

Kako bi odložili bankrot, američki Treasury prošli je mjesec suspendovao investicije u Fondu za penziono i invalidsko osiguranje, Fondu za beneficije penzionera u poštanskoj službi i Fondu za penzionisanje državnih službenika. Drugim riječima, prestali su da ulažu u buduće penzije državnih zaposlenih.

Sjedinjene Američke Države finansijski su iscrpljene podsticajima kojima su sprječavale produbljivanje recesije izazvane pandemijom.

Jelen je takođe izjavila kako bi bankrot mogao da izazove “nepopravljivu štetu” ekonomiji Sjedinjenih Američkih Država i globalnim finansijskim tržištima. Tvrdi kako i samo vremensko približavanje toj mogućnosti čini ogromnu štetu.

Ukratko, izabrani predstavnici u Kongresu primili su jedno od najdramatičnijih pisama američkih fiskalnih vlasti koje bi se moglo nazvati vapajem.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime