Naslovnica Ekonomija Inflacija u Njemačkoj na najvišem nivou u zadnjih 27 godina

Inflacija u Njemačkoj na najvišem nivou u zadnjih 27 godina

inflacija u njemačkoj

Inflacija u Njemačkoj, tačnije potrošačke cijene porasle su u julu najsnažnije u više od 27 godina, izvijestio je Destatis, ukazujući na poskupljenje energenata i nisku poredbenu osnovicu u prošloj godini kada je zbog pandemije privremeno snižena stopa PDV-a.

Cijene su u prošlom mjesecu poskočile 3.8 posto u usporedbi sa julom 2020., što je njihov najveći rast od kraja 1993., objavio je u srijedu statistički ured.

U junu su uvećane 2.3 posto.

Zbog privremenog sniženja stope PDV-a cijene su u prošlogodišnjem julu naglo pale, što je u ovoj godini, nakon opetovanog podizanja poreza na dodanu vrijednost, rezultiralo poskupljenjem brojnih dobara i usluga, a time i višom stopom inflacije, tumači Eurostat.

“Snažan efekt niske poredbene osnovice u julu 2021. bio je očekivan budući da je usmjeravanje poreznih olakšica na potrošače prije godinu dana bilo spustilo cijene brojnih dobara”, navodi statistički ured u izvještaju.

Najviše poskupio prijevoz

Dodatni je faktor u skoku inflacije u prošlom mjesecu bilo poskupljenje ponajprije energenata, istaknuo je šef Destatisova odjela za potrošačke cijene Christoph-Martin Mai.

U takvim je uvjetima najviše u julu poskupio prijevoz, za 9.8 posto, a slijede odjeća i obuća, čije su cijene porasle pet posto. Znatno je poskupjela i hrana, za 4.3 posto u usporedbi s prošlogodišnjim julom.

Kada se isključe oscilacijama podložne cijene energije, inflacija je iznosila 2.9 posto. Isključi li se energija i hrana, iznosila je 2.7 posto. Na mjesečnom nivou cijene su u julu porasle 0.9 posto.

Mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) koji se koristi radi usporedbe inflacije u zemljama EU, cijene su u Njemačkoj u julu porasle 3.1 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim mjesecom. U usporedbi s junom uvećane su 0.5 posto. (Hina)

Prazne police u njemačkim supermarketima, panika na vidiku

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime