15.5 C
Tuzla
28 Marta 2024
Naslovnica Ekonomija Prazne police u njemačkim supermarketima, panika na vidiku

Prazne police u njemačkim supermarketima, panika na vidiku

prazne police

Njemačke trgovine posljednjih su se dana suočile s nestašicama pojedinih vrsta roba zbog globalnih problema u sektoru prijevoza.

Prazne police u Lidlu, DM-u, Rossmannu i drugim trgovinama u Njemačkoj podsjećaju na vrijeme kada su trgovine imale problema s nabavkom artikala zbog lockdowna.

Nekoliko je razloga koji otežavaju isporuku. Prije svega, pandemija koronavirusa. Zbog higijenskih mjera koje se moraju slijediti kako bi se spriječilo izbijanje virusa, proizvodnja u Kini je usporena, javlja njemački RTL.

Prazne police u nekim trgovinama također su bile pogođene poplavom u Njemačkoj. U četvrti Rhein-Main u nekim prodajnim mjestima Rossmanna, Lidla i DM-a nedostaje artikala, a trgovci od kupaca traže strpljenje.

Prema “Chipi”, u trgovini Kaufland mnogi proizvodi trenutno nisu dostupni iz “tehničkih razloga”. Posebno nedostaju proizvodi poput šampona, toaletnog papira, paste za zube, uglavnom proizvoda koje ljudi svakodnevno koriste.

Mnoga skladišta trgovina u regijama pogođenim poplavama bila su poplavljena, zbog čega je logistika u ogromnim problemima.

Šefovi u Kiku i Rossmannu upozorili su da se kupci trebaju pripremiti za prazne police, a u bliskoj budućnosti i na rast cijena. Razlog: Roba se skladišti u lukama u Aziji, u nekim slučajevima postoji nedostatak važnih transportnih kontejnera, a njemački trgovci sada kupuju mnoge proizvode iz Azije. Veliki kontejnerski brodovi obično prevoze robu preko njemačkih okeana.

Čini se da su posebno stradali ljubitelji bicikala. Prema informacijama iz industrije, problemi s prijenosom u trgovini biciklima rastu. Neki se bicikli mogu isporučiti s nekoliko mjeseci zakašnjenja.

– Neki trgovci i dalje čekaju do 40 posto bicikala koje su naručili prošle godine – rekao je Hans-Peter Obermark iz Udruženja njemačke trgovine dvotočkaša (VDZ) medijske grupe Funke.

Pod uvjetom da opet ne bude karantene, industrija očekuje da se tržište bicikala neće moći ponovno normalizirati do kraja 2024. ako potražnja nastavi rasti.

– Nedostatak tereta i kontejnerskih kapaciteta ima veliki utjecaj na njemačku robu – objasnio je Raoul Roßmann, šef Rossmannovog apotekarskog lanca u intervjuu za “Handelsblatt”.

Volker Treier, voditelj vanjske trgovine u Njemačkoj trgovačko-industrijskoj komori, upozorio je agenciju Reuters da će biti značajnih problema za njemačku privredu.

– Uska grla u isporuci trajat će dugo – zaključuje Treier.

RTL/Tportal

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime