Naslovnica Ekonomija Trenutno najveći pad cijena nafte u zadnjih 9 mjeseci

Trenutno najveći pad cijena nafte u zadnjih 9 mjeseci

najveći pad

Najveći pad cijena nafte na globalnom tržištu desio se prošloga tjedna, cijene su pale najviše u zadnjih devet mjeseci jer trgovci zbog novog vala širenja covida-19 prodaju terminske ugovore u očekivanju slabljenja potražnje diljem svijeta.

Cijena barela Brenta na londonskoj burzi potonula je protekloga tjedna 8 posto, na 65.18 dolara, najnižu razinu od aprila. Na američkom tržištu barel WTI nafte pojeftinio je 9 posto, na 62.32 dolara, najnižu razinu od septembra lani.

Cijene nafte u petak su zabilježile neprekidni pad sedmi trgovinski dan zaredom budući da se sve više država u svijetu suočava s rastućim brojkama zaraženih covidom-19, zbog čega ograničavaju putovanja u nastojanju da suzbiju širenje pandemije.

Kina uvela strože metode dezinfekcije u lukama

Kina je uvela strože metode dezinfekcije u svojim lukama, uzrokujući zagušenje protoka roba, te je, kao i SAD, uvela ograničenja broja putnika na zrakoplovnim letovima. Brojne druge zemlje, među kojima i Australija, ograničile su putovanja građana. Zbog toga je potražnja za zrakoplovnim gorivom oslabila, nakon što je cijelog ljeta rasla.

“S takvom vrstom neizvjesnosti, teško je naći uporište cijenama nafte. Vlasti oštro djeluju kako bi minimalizirale izbijanje zaraze, a to izravno prijeti potražnji za naftom”, ističe John Kilduff, partner u Again Capital LLP.

Nadalje, tečaj dolara porastao je protekloga tjedna prema košarici šest najvažnijih svjetskih valuta na najvišu razinu u devet mjeseci, jer Fed razmatra smanjenje monetarnih poticaja. Cijene nafte, pak, u obrnutoj su korelaciji s tečajem dolara pa kad američka valuta poskupljuje, inozemnim kupcima je nafta skuplja.

Delta pritišće potražnju, ponuda raste

I dok delta varijanta koronavirusa pritišće potražnju, ponuda nafte i dalje raste. Američka proizvodnja porasla je prošli tjedan na 11.4 milijuna barela dnevno, a raste i broj novih bušotinskih postrojenja već treći tjedan zaredom, podaci su kompanije Baker Hughes. I OPEC povećava svoju ponudu. Stoga padaju cijene terminskih ugovora, odnosno ugovora o isporuci nafte u idućim mjesecima, što sugerira da trgovci očekuju dobru ponudu na naftnim tržištima u idućim mjesecima.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime