Naslovnica Ekonomija Veliko poskupljenje guma slijedi do kraja godine u cijelom svijetu

Veliko poskupljenje guma slijedi do kraja godine u cijelom svijetu

1
poskupljenje guma

Očito je da su cijene krenule vrtoglavo da rastu, pa nas tako i čeka veliko poskupljenje guma, vijest koja se definitivno neće svidjeti vozačima.

Još prije nekoliko mjeseci mediji su pisali da svijetu predstoji period u kome će cijene automobilskih guma znatno porasti, kao posljedica smrtonosne bolesti koja napada zasade kaučuka, osnovne sirovine za proizvodnju automobilskih pneumatika.

Tržišni trendovi sada ukazuju na to da se sasvim sigurno mogu očekivati značajno poskupljenje guma za automobile i komercijalna vozila, budući da je u posljednje vrijeme došlo je do značajnih povećanja cijena u cijelom lancu proizvodnje i snabdijevanja. Troškovi proizvodnje prirodne gume u prvoj polovini 2021. bili su u prosjeku za 57% veći od prošlogodišnjih.

Najbrži voz na svijetu predstavljen u Kini: JURI 600 km/h 🚄

Rast cijena nafte uticao je i na cijenu sintetičke gume, koja je u prvih šest mjeseci bila 66% iznad prosjeka iz 2020. godine. I cijena električne energije je porasla za 154%, što je posebno važno za države u kojima se gume proizvode.

Takođe, za više od 200 odsto porasle su i naknade za prevoz tereta u kontejnerskom brodskom transportu, prenosi Index. Do rasta cijena guma u Evropi ove godine je već došlo, a u cijelom sistemu proizvođač – trgovac malo su smanjene marže i tako je izbjegnut veći rast cijena. Ipak, u drugoj polovini godine se može očekivati znatno poskupljenje guma, te da će gume biti dosta skuplje.

Tuzlanski.ba

Prethodni članakDanas na Kosovu dan žalosti zbog stradanja njihovih državljana u Hrvatskoj
Naredni članakDijelovi Londona pod vodom, saobraćaj u potpunom kolapsu

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime