Naslovnica Vijesti BiH Porezni inspektori sproveli akciju u Sarajevu: Napisano 46 hiljada maraka kazni

Porezni inspektori sproveli akciju u Sarajevu: Napisano 46 hiljada maraka kazni

porezni inspektori

Porezni inspektori Federacije BiH je 28. jula 2021. godine su izvršili 40 inspekcijskih kontrola tzv. akcija na području Kantona Sarajevo kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost građevinarstva, trgovine, proizvodnje i prodaje hljeba i peciva, ugostiteljstva i druge djelatnosti.

Cilj kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

porezni inspektori
Porezni inspektori sproveli akciju u Sarajevu: Napisano 46 hiljada maraka kazni

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 12 neprijavljenih radnika, sedam obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, jednog obveznika koji nije imao instaliran fiskalni uređaj i tri objekta koja su radila bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja, rada bez odobrenja, neplaćanja doprinosa, zapečaćena su 4 objekta i u 15 slučajeva izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 42.600,00 KM.

“Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Porezna uprava se zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obaveze i poziva sve porezne obveznike da posluju legalno, da svoj novac koriste za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, a ne da teško zarađeni novac troše na plaćanje kazni i kamata. Porezna uprava poziva obveznike da svoje obaveze izvršavaju blagovremeno, da ih dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu s poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja”, saopćeno je iz ove uprave.

Tuzlanski.ba

Veliko poskupljenje guma slijedi do kraja godine u cijelom svijetu

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime