Naslovnica Koronavirus Australci pozvani da rade od kuće. Bolnice pune u novom valu korone

Australci pozvani da rade od kuće. Bolnice pune u novom valu korone

Australci pozvani da rade od kuće. Bolnice pune u novom valu korone
Australci pozvani da rade od kuće. Bolnice pune u novom valu korone

Vlasti Australije su pozvale kompanije da dozvole uposlenicima rad od kuće i preporučile građanima da nose maske u zatvorenom prostoru i hitno dobiju dopunske doze vakcina.

Sve ovo stiže nakon što su se bolnice velikom brzinom počele puniti zbog novog vala koronavirusa.

Australija je u proteklih sedam dana registrovala više od 300.000 novozaraženih, iako su vlasti navele da bi stvarni broj mogao biti duplo veći. Brojevi rastu uslijed talasa omikron soja potaknutog novim podvarijantama koje se veoma brzo prenose i šire.

“Moramo učiniti neke stvari drugačije barem u kratkom vremenskom periodu”, rekao je glavni australski medicinski službenik Paul Kelly u srijedu za ABC Radio, budući da je predvidio da će broj ljudi koji završe u bolnicama uskoro dostići rekord.

“Znamo da je rad od kuće vrlo ključna komponenta zaustavljanja onoga što nazivamo makro širenjem”, dodao je, prenosi Reuters.

Oko 5.300 Australaca trenutno je u bolnici zbog zaraze koronom što je blizu rekordnih 5.390 zabilježenih u januaru tokom izbijanja omikron soja, pokazuju zvanični podaci. Broj u državama Queensland, Tasmanija i Zapadna Australija je najveći od početka pandemije.

Medicinski službenik Paul Kelly je dodao kako nije preporučio ponovno uvođenje obaveze nošenja maski ili bilo kakvih drugih ograničenja.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime