Naslovnica Koronavirus Broj vakcinisanih u SAD u naglom porastu: 70 posto odraslog stanovništva primilo...

Broj vakcinisanih u SAD u naglom porastu: 70 posto odraslog stanovništva primilo bar jednu dozu

broj vakcinisanih

Broj vakcinisanih odraslih građana u SAD-u barem jednom dozom je u naglom porastu.

Sjedinjene Američke Države jučer su dostigle stopu od 70 posto odraslih koji su primili barem jednu dozu vakcina za covid-19, gotovo mjesec dana kasnije u odnosu na rok koji je za ostvarenje tog cilja bio postavio predsjednik Joe Biden.

Podaci Centra za prevenciju i suzbijanje bolesti (CDC), glavne agencije za javno zdravstvo u SAD-u, pokazuju da je potpuno vakcinisano 60,6 posto odraslih i 49,7 posto ukupnog stanovništva.

Joe Biden je isprva postavio cilj o 70 posto vakcinisanih do 4. jula, dana američkog saveznog praznika, kao simbol pobjede nad pandemijom.

No, usporavanje kampanje vakcinisanja, naročito u tradicionalno konzervativnim područjima na jugu i na srednjem zapadu te među mlađim stanovništvom, siromašnima i etničkim manjinama, spriječio je zemlju u ostvarivanju te zadaće.

Međutim, SAD su posljednjih sedmica ostvarile skok u stopi vakcinisanja u područjima koja je pogodio najnoviji val covida-19 uzrokovan velikim dijelom pojavom veoma zarazne delta varijante.

Broj vakcinisanih se značajno povećao u državama poput Arkansasa, Missourija, Louisiane i Floride.

Prosječan broj dnevnih slučajeva na nacionalnom nivou sada je premašio 60.000 i ubrzano raste.

Savezne zdravstvene vlasti trenutno ispituju mogućnost davanja treće doze nekim grupama kao što su oni oslabljenog imuniteta.

CDC uz to ponovo preporučuje nošenje maske u zatvorenom na područjima visokog rizika, čak i za one koji su vakcinisani, pošto je preliminarna analiza pokazala da vakcinisane osobe pozitivne na delta varijantu mogu prenositi virus drugima.

(Vijesti.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime