Naslovnica Koronavirus Broj vakcinisanih u SAD u naglom porastu: 70 posto odraslog stanovništva primilo...

Broj vakcinisanih u SAD u naglom porastu: 70 posto odraslog stanovništva primilo bar jednu dozu

0
broj vakcinisanih

Broj vakcinisanih odraslih građana u SAD-u barem jednom dozom je u naglom porastu.

Sjedinjene Američke Države jučer su dostigle stopu od 70 posto odraslih koji su primili barem jednu dozu vakcina za covid-19, gotovo mjesec dana kasnije u odnosu na rok koji je za ostvarenje tog cilja bio postavio predsjednik Joe Biden.

Podaci Centra za prevenciju i suzbijanje bolesti (CDC), glavne agencije za javno zdravstvo u SAD-u, pokazuju da je potpuno vakcinisano 60,6 posto odraslih i 49,7 posto ukupnog stanovništva.

Joe Biden je isprva postavio cilj o 70 posto vakcinisanih do 4. jula, dana američkog saveznog praznika, kao simbol pobjede nad pandemijom.

No, usporavanje kampanje vakcinisanja, naročito u tradicionalno konzervativnim područjima na jugu i na srednjem zapadu te među mlađim stanovništvom, siromašnima i etničkim manjinama, spriječio je zemlju u ostvarivanju te zadaće.

Međutim, SAD su posljednjih sedmica ostvarile skok u stopi vakcinisanja u područjima koja je pogodio najnoviji val covida-19 uzrokovan velikim dijelom pojavom veoma zarazne delta varijante.

Broj vakcinisanih se značajno povećao u državama poput Arkansasa, Missourija, Louisiane i Floride.

Prosječan broj dnevnih slučajeva na nacionalnom nivou sada je premašio 60.000 i ubrzano raste.

Savezne zdravstvene vlasti trenutno ispituju mogućnost davanja treće doze nekim grupama kao što su oni oslabljenog imuniteta.

CDC uz to ponovo preporučuje nošenje maske u zatvorenom na područjima visokog rizika, čak i za one koji su vakcinisani, pošto je preliminarna analiza pokazala da vakcinisane osobe pozitivne na delta varijantu mogu prenositi virus drugima.

(Vijesti.ba)

Prethodni članakWuhan vrši testiranje stanovnika nakon ponovne pojave korone
Naredni članakPovlače se popularni sladoledi sa bh. tržišta zbog navodnog prisustva pesticida

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime