Naslovnica Koronavirus Kina zatvorila najveću svjetsku pijacu elektronike zbog straha od koronavirusa

Kina zatvorila najveću svjetsku pijacu elektronike zbog straha od koronavirusa

Kina zatvorila najveću svjetsku pijacu elektronike zbog straha od koronavirusa
Kina zatvorila najveću svjetsku pijacu elektronike zbog straha od koronavirusa

Južni kineski grad Shenzhen zatvorio je u ponedjeljak najveće svjetsko tržište elektronike i obustavio javni prijevoz u blizini jer su vlasti nametnule blokade kao odgovor na mali broj slučajeva koronavirusa.

Huaqiangbei, trgovačko područje u kojem se nalaze hiljade tezgi na kojima se prodaju kompjuterske komponente, dijelovi za mobilne telefone i mikročipovi, nalazi se među tri kvarta koja su pod obaveznom četverodnevnom izolacijom u okrugu Futian, navodi vlada okruga.

Stanovnicima u tim kvartovima zabranjeno je da napuštaju svoje domove osim potrebe testiranja na koronavirus, kojem su obavezni da se podvrgavaju svakodnevno do četvrtka.

Sve firme u pogođenim područjima zatvorene su do četvrtka, osim supermarketa, apoteka i bolnica. Ručanje u restoranu je također obustavljeno, a dozvoljena je samo hrana za ponijeti.

Kina je jedno od posljednjih mjesta u svijetu koje još uvijek primjenjuje stroge mjere zbog koronavirusa, koje se odnose na digitalni nadzor, masovno testiranje, opsežne karantine i brza zatvaranja područja. U utorak je Shenzhen, međunarodno tehnološko središte od 18 miliona ljudi, prijavilo samo 35 infekcija, uključujući 11 asimptomatskih slučajeva no oni su se ipak odlučili na restrikcije.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime