Naslovnica Koronavirus Bugarska uvodi rigoroznije covid mjere

Bugarska uvodi rigoroznije covid mjere

cocid mjere

Budući da nove infekcije COVID-19 naglo rastu, Bugarska će od 7. septembra do 30. oktobra uvesti rigoroznije covid mjere, saopćili su ministar zdravstva Stoycho Katsarov i njegov zamjenik Alexander Zlatanov na brifingu za novinare u utorak.

Školska godina počet će 15. septembra sa nastavom u učionicama, ali će učenici u slučaju pogoršanja covid situacije preći na online učenje.

Centri za učenje jezika ostat će otvoreni, s grupama do 10 osoba i poštivanjem svih mjera. Plesne i umjetničke škole i centri mogu raditi sa maksimalno 19 osoba u prostoriji.

Dječji centri i grupne usluge za djecu bit će obustavljeni, prenosi BTA. Restorani i kockarnice bit će otvoreni od 7 do 22 sata, ograničeno na šest osoba za jednim stolom. Osoblje mora nositi maske.

Noćni klubovi i diskoteke bit će zatvoreni. Do 30 osoba u zatvorenom prostoru i do 60 osoba na otvorenom može prisustvovati privatnim zabavama poput vjenčanja i krštenja.

Kongresi, seminari, ispiti i takmičenja mogu se održavati s 30 posto sjedećih mjesta i do 30 osoba u prostoriji. Obustavljaju se muzički festivali.

Fitnes dvorane i sadržaji za hidroterapiju bit će ograničeni na 30 posto kapaciteta. Kino dvorane, pozorišta i koncerti u zatvorenom prostoru bit će ograničeni na 50 posto sjedećih mjesta.

Ulaz u muzeje i galerije bit će ograničen na jednog posjetitelja na osam metara kvadratnih, uz minimalnu udaljenost od 1,5 metara. Ograničenja kapaciteta bit će ukinuta za sve ustanove u kojima su i osoblje i posjetitelji potpuno vakcinisani, oporavili se od COVID-19 ili imaju negativan PCR test star 72 sata.

Sportska takmičenja u zatvorenim prostorima održat će se bez publike, a profesionalna takmičenja na otvorenom mogu se pratiti s 30 posto kapaciteta, s gledateljima raspoređenim na svakom trećem sjedištu.

Nošenje maski bit će obavezno u maloprodajnim i veleprodajnim tržnicama na otvorenom i za prodavce i za kupce, s jednosmjernim kretanjem posjetitelja i dopuštanjem prisustva jedne osobe na osam metara kvadratnih u tržnicama.

Tuzlanski

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime