Naslovnica Koronavirus DIREKTORKA KOVID BOLNICE BATAJNICA: Četvrta doza u februaru, imunitet kratko traje!

DIREKTORKA KOVID BOLNICE BATAJNICA: Četvrta doza u februaru, imunitet kratko traje!

četvrta doza

Ona napominje da je svaka vakcina efikasna, ali da takva zaštita ne može biti stoprocentna. Valjda će se ovo jednom smiriti, dodaje doktorka

BEOGRAD – Možda će se morati primiti i četvrta doza vakcine, u februaru, izjavila je direktorka bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević.

Kako je objasnila, “problem je u tome što je ovo novi i naučno nedovoljno istraženi virus i što će za njega, dok se ne postigne kolektivni imunitet, biti potrebno da se imunizujemo na šest mjeseci.

xPortal - DIREKTORKA KOVID BOLNICE BATAJNICA: Četvrta doza u februaru, imunitet kratko traje!

“Imunitet kratko traje, moramo da svi primimo treću dozu, možda i četvrtu u februaru. Dok se situacija ne smiri, a valjda će se smiriti jednom“, rekla je Adžić Vukičević za portal Nova.

četvrta doza

Ona napominje da je svaka vakcina efikasna, ali da takva zaštita ne može biti stoprocentna. Adžić Vukičević je primila Sputnjik vakcinu, ruslom cepivu ostaje verna i kada je treća doza u pitanju.

“Zbog strukture vakcine koju sam dobila, moram ponovo da primim Sputnjik. Na mojoj vakcini je nosač adeno virus, ja moram da dobijem tu istu vakcinu, a kod ovih drugih cepiva može da se meša“, rekla je Adžić Vukičević.

Ona je ukazala i da u ovom talasu najčešće oboljevaju i najteže kliničke slike imaju mladi muškarci između 20 i 30 godina starosti, kojima je zajedničko i to da nisu vakcinisani.

“Najčešće je riječ o povratnicima sa ljetovanja ili onima koji su bili na nekim većim javnim okupljanjima. Bolesni su danima, 10 i više dana leže kod kuće, piju lijekove za skidanje temperature, ne javljaju se ni u kovid ambulante, ni izabranom ljekaru“, precizirala je Adžić Vukičević.

direktorka

“Kada im postane nepodnošljivo loše”, opisala je doktorka, “oni frenetično trče u večernjim satima do Infektivne klinike, tada već imaju razvijenu obostranu upalu pluća. Kada padne mrak i ljude uhvati panika, u večernjim satima se dešava najviše prijema u Infektivnoj klinici”.

“Nako toga oni najčešće dospevaju u Batajnicu, 20 posto onih koji stigne u Batajnicu su kandidati da odmah legnu u intenzivnu njegu“, kaže Adžić Vukičević.

Prema njenim riječima, ljekari u toj bolnici dočekuju i bore se za život pacijenata sa izrazito niskim nivoom kiseonika i obostranom upalom pluća.

“Svi parametri koji ukazuju na zapaljenje su im povišeni, iznureni su, blijedi, otežano im je disanje. To su sve uglavnom mlađi pacijenti, muškarci. Korona je postala virulentnija i prijemčivija za muškarce. Prije svih, napada one nevakcinisane“, upozorava Adžić Vukičević.

“Virus traži put da opstane, a taj put su nevakcine osobe“, zaključila je direktorka bolnice u Batajnici.

Kurir

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime