Naslovnica Koronavirus ČETVRTA DOZA VAKCINE VEĆ U FEBRUARU: Na svakih šest mjeseci možda ćemo...

ČETVRTA DOZA VAKCINE VEĆ U FEBRUARU: Na svakih šest mjeseci možda ćemo da se pelcujemo, a osjetljivi čak i kad korona nestane!

četvrta doza vakcine

Treća doza tek je krenula, jedva da smo prešli 50 odsto punoletnih kompletno pelcovanih s dve, a već je jasno da ćemo morati i četvrti put da zavrćemo rukav. Dr Tatjana Adžić Vukičević, direktorka kovid bolnice u Batajnici, izjavila je da nas možda već u februaru čeka ta četvrta doza vakcine jer će na putu za kolektivni imunitet trebati vakcinacija na svakih šest mjeseci. Stručnjaci su saglasni da nam je izvjesna sezonska vakcinacija protiv korone.

– Problem je što je ovo novi i naučno nedovoljno istraženi virus i što će za njega, dok se ne postigne kolektivni imunitet, biti potrebno da se imunizujemo na šest mjeseci. Imunitet kratko traje, moramo svi da primimo treću dozu, možda i četvrtu u februaru – rekla je dr Adžić Vukičević za Novu i dodala da je svaka vakcina efikasna, ali da takva zaštita ne može biti stoprocentna.

xPortal - ČETVRTA DOZA VAKCINE VEĆ U FEBRUARU: Na svakih šest mjeseci možda ćemo da se pelcujemo, a osjetljivi čak i kad korona nestane!

Imunolog prof. dr Dušan Popadić iz Nacionalnog tijela za imunizaciju kaže za Kurir da će od efekata treće doze zavisiti i primjena četvrte.

četvrta doza vakcine

– Ako se oni koji su primili treću dozu ne budu zaražavali, neće biti potrebe za četvrtom. A ako se budu zaražavali, trebaće i četvrta doza. Ali sve je to još nepoznanica, tek smo počeli da dajemo treću dozu. Svakako vakcinacija protiv koronavirusa nije štetna, ne bi to bilo ništa loše, pa vakcina za grip prima se jednom godišnje – navodi prof. Popadić.

Da će nam poslije treće slijedovati i četvrta doza, ubijeđen je i epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović iz kriznog štaba, ali nije siguran kada će to i biti.

četvrta doza vakcine

– Ako bismo sada gledali kako se odvijaju stvari, kako obolijevaju i vakcinisani, pri čemu treba uzeti u obzir da težu kliničku sliku imaju stariji i s teškim komorbiditetima, zbog čega imunitet ne može da im dođe na taj nivo da bi ih zaštitio, moramo da razmišljamo o češćem vakcinisanju. Kao kod gripa, moraćemo da uvedemo sezonski vakcinaciju, čak i kada se bolest smanji na najmanju mjeru i kad nestane, a posebno osetljivih kategorija – objašnjava prof. Tiodorović:

– Nisam siguran da li ćemo sljedeću dozu morati da primimo već u februaru, da li će to biti na svakih šest mjeseci, jer to zavisi i od kretanja virusa u cijelom svijetu, a ne samo kod nas ili u regionu. SZO će pratiti koja četiri antigena virusa će se održati, pa na osnovu toga će se, kao kod gripa, praviti vakcine, koje štite od najčešćih i najvirulentnijih sojeva.

Virusologinja prof. dr Tanja Jovanović, koja je i članica kriznog štaba, ne može da kaže da li će i kada biti četvrte doze jer to zavisi i od samog ponašanja koronavirusa.

četvrta doza vakcine

– Za sada ćemo s trećom dozom biti pokriveni i protiv novih varijanti koronavirusa, a shodno promjenama samog virusa, vidjećemo da li će se mijenjati i sastav vakcina. Kako će se te varijante ponašati prema vakcinalnom imunitetu i da li će biti kao vakcina protiv gripa koja uvijek sadrži novu varijantu virusa, onu koji cirkuliše u prirodi, tek ćemo da vidimo. Prvi prioritet su nam sada oni koji nisu primili nijednu dozu, drugi prioritet je treća doza, pa tek potom treba da se razgovara o eventualnoj sezonskoj vakcini ako virus nastavi da cirkuliše u populaciji.

četvrta doza vakcine

KORONA SE NEĆE ZAUSTAVITI NA DVIJE DOZE

Dr sci. med. Zoran Bekić, direktor DZ Savski vijenac i direktor vakcinalnog punkta Sajam, siguran je da se korona neće zaustaviti na dvij e doze, ali ističe da je teško licitirati kako će i kada biti četvrta i kojim tempom će ići vakcinacija.

– S koronom će biti kao sa sezonskim gripom, samo što ćemo za koronu tek da vidimo na kojim će intervalima ići vakcine, a tu treba da se čuje i mišljenje SZO i vidi kako se situacija odvija i u svijetu. Za sada smo uradili ono što je potrebno – uveli treću dozu jer dolazi do pada imuniteta, pa ga treba pojačati – kaže za Kurir dr Bekić.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime