Naslovnica Koronavirus SZO traži od Izraela da obustavi cijepljenje trećom dozom

SZO traži od Izraela da obustavi cijepljenje trećom dozom

cijepljenje trećom dozom

“IZRAEL čini veliku uslugu svijetu ispitujući na dijelu svog stanovništva djelotvornost cijepljenje trećom dozom cjepiva za covid”, istaknuo je u četvrtak izraelski premijer unatoč pozivu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na moratorij na takvo postupanje.

Danas, kada zapadne zemlje nastoje što više svog stanovništva cijepiti dvjema dozama cjepiva protiv koronavirusa, Izrael je u petak počeo cijepljenje trećom dozom, uglavnom Pfizer/BioNTechove proizvodnje, osoba starijih od 60 godina.

Predsjednik Isaac Herzog i oporbeni čelnik Benjamin Netanyahu primili su tu treću dozu koja treba osnažiti imunosni sustav jer je delta inačica virusa koja se trenutno širi zaraznija od drugih.

U srijedu je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao da se obustavi cijepljenje trećom dozom kako bi se cjepivo prepustilo zemljama koje su cijepile tek malen dio svog stanovništva.

U četvrtak izraelska vlada nije objavila priopćenje u kojemu bi odgovorila WHO-u, ali je premijer Bennett, odgovarajući na pitanje agencije France Presse na tiskovnoj konferenciji, branio odluku svoje vlade da se nastavi docjepljivanje trećom dozom.

“Ne radimo to samo radi nas. Mi smo, s jedne strane, malena zemlja, pa to neće utjecati na svjetske zalihe (…), a s druge, dobit ćemo korisne informacije i odmah ih razmijeniti s ostatkom svijeta”, rekao je.

Index

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime