Naslovnica Koronavirus Danska od danas ukida sve restriktivne mjere

Danska od danas ukida sve restriktivne mjere

restriktivne mjere

Danci su od danas odbacili sve restriktivne mjere uvedene zbog virusa korona, uključujući posebne Covid pasoše koji su bili obavezni za ulaz u noćne klubove.

Covid pasoši uvedeni su u martu 2021. godine kada je Kopenhagen polako počeo da ublažava ograničenja.

Ove propusnice ukinute su na svim mjestima 1. septembra, osim u noćnim klubovima, gdje od danas više neće biti potrebni.

Sutra će biti održan koncert u Kopenhagenu uz prisustvo oko 50.000 ljudi, i sve karte su prodate. Ovo će biti prvi ovakav događaj u Evropi. prenosi n1

“Naš cilj je slobodno kretanje. Ono što će se sada dogoditi je da će virus cirkulisati i da će pronaći one koji nisu vakcinisani”, rekla je epidemiolog Lone Simonsen za AFP.

Ona je dodala da virus sada više nije društvena prijetnja, zahvaljujući vakcini.

“Vakcine su do sada pružale imunitet od novih sojeva, ali ako se pojave sojevi otporni na vakcinu, moraćemo da preispitamo svoju strategiju”, rekla je Simonsenova.

Sa oko 500 dnevnih slučajeva zaraze virusom korona i stopom reprodukcije od 0,7, danske vlasti kažu da drže virus pod kontrolom.

Međutim, ministar zdravlja Magnus Hojnike obećao je da Vlada Danske neće oklijevati u brzom ponovnom uvođenju ograničenja ako bude potrebno.

Vlasti insistiraju na tome da povratak normalnom životu mora biti praćen strogim higijenskim mjerama i izolacijom oboljelih.

Danska je saopštila da će pomno pratiti broj hospitalizacija – trenutno nešto manje od 130 – i sprovesti pedantno sekvenciranje kako bi pratila virus.

Osim toga, treća doza vakcine je od juče na raspolaganju rizičnim grupama.

Putnici koji ulaze u Dansku moraju i dalje predočiti ili Covid pasoš ili negativan PCR test, a maske su obavezne na aerodromima.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime