Naslovnica Koronavirus Izrael istražuje upale srčanog mišića kod vakcinisanih mladića

Izrael istražuje upale srčanog mišića kod vakcinisanih mladića

Na desetine slučajeva miokarditisa, upale srčanog mišića, zabilježeno je u Izraelu nakon vakcinacije cjepivom Bajontek/Fajzer – posebno kod mladića. Istraga bi trebalo da pokaže da li to ima veze sa vakcinom.

xPortal - Izrael istražuje upale srčanog mišića kod vakcinisanih mladića

Izraelsko Ministarstvo zdravlja istražuje slučajeve miokarditisa u vezi s vakcinom Bajontek/Fajzer. Preliminarna studija pokazala je „desetine slučajeva“ miokarditisa – poslije vakcinisanja više od pet miliona ljudi. Slučajevi su se uglavnom javljali posle druge doze, rekao je izraelski koordinator za kontrolu pandemije Nakmen Eš.

Prema izvještajima izraelskih medija, većina tih pacijenata s miokraiditisom otpuštena je iz bolnice u dobroj formi. Umrle su dve osobe: jedna 22-godišnjakinja i jedan 35-godišnjak koji nisu imali prethodne bolesti. Međutim, potrebna su dalja istraživanja da bi se potvrdile dijagnoze.

Upala srčanog mišića može se desiti u bilo kojoj starosnoj dobi. Često ih izazivaju virusi, ali i bakterije, gljivice ili paraziti. Miokarditis se obično javlja nekoliko dana do nedelja nakon virusne infekcije. Oboljeli često pokazuju simptome kao što su umor, visoka temperatura, otežano disanje, bol u grudima i lupanje srca. Međutim, upala srčanog mišiča takođe može biti asimptomatska. Često prođe bez ikakvih posledica, ali mogu se javiti i dugoročni efekti poput srčane insuficijencije, slabosti srca. Smrtni slučajevi su rijetki.

Nejasna veza s vakcinacijom

Prema Ešu, još uvek nije jasno da li je broj ljudi sa upalom srčanog mišićnog tkiva neobično visok i da li je to povezano sa vakcinom. Poslednjih godina zabilježen je sličan broj slučajeva.

Dokazati vezu između bolesti i vakcine je teško, jer miokarditis često protiče bez komplikacija i može biti uzrokovan raznim virusima.

xPortal - Izrael istražuje upale srčanog mišića kod vakcinisanih mladića

Međutim, prema izvještajima izraelskih medija, pomenuta studija bilježi petostruki porast broja slučajeva miokarditisa među mladićima. Generalno, nakon druge doze vakcinacije, jedna od 100.000 vakcinisanih osoba bila je pogođena miokarditisom. U slučaju mladicća, to je navodno bio jedan od 20.000.

Fajzer: Nema dokaza o povećanom riziku

Na pitanje novinske agencije Rojters, iz Fajzera su saopštili da su „svjesni izraelskih zapažanja o bolesti, od kojih se većina dogodila kod mladića koji su primili vakcinu Bajontek/Fajzer“. Neželjeni efekti se redovno i detaljno nadgledaju, a kompanija nije primjetila veću stopu miokarditisa od one koja je očekivana u opštoj populaciji. „Trenutno nema dokaza da je rizik od miokarditisa povezan s upotrebom vakcine kompanije Bajontek/Fajzer“.

Izrael je svjetski lider u vakcinaciji protiv pandemije. Gotovo 60 odsto od 9,3 miliona stanovnika zemlje do sada je primilo vakcinu Bajontek/Fajzer. Baza podataka širom zemlje već je pokazala da vakcina sprječava simptome kovida 19, kao i težak tok bolesti.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime