Naslovnica Koronavirus KCUS nabavlja 9 respiratora, po komadu su jeftiniji za 35.000 KM od...

KCUS nabavlja 9 respiratora, po komadu su jeftiniji za 35.000 KM od onih od “Srebrene maline”

KCUS
20.07.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Klinicki centar Univerziteta u Sarajevu. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Ugovor sa Diamedicom sklopljen 20. augusta, a kupljeni su Dräger respiratori koji su najdraži direktorici Sebiji Izetbegović

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prije nešto manje od tri sedmice potpisao je ugovor o nabavci devet respiratora za potrebe Klinike za anesteziju i reanimaciju koje je platio ukupno 626.429 KM, saznaje Fokus.ba.

Ugovor je potpisan 20. augusta sa sarajevskom firmom DIAMEDIC, a model respiratora koji je kupljen je Evita V 600 proizvođača Drägerwerk AG & Co KgA, Njemačka.

Ono što je u ovoj informaciji posebno zanimljivo jeste svakako činjenica da se radi o respiratorima renomirane njemačke kompanija čija vrijednost po komadu iznosi 59.490 KM (bez PDV-a) odnosno po 69.603 KM kada se doda PDV.

Kao što je poznato, kineski respiratori ACM812A nabavljeni u aprilu prošle godine putem firme “Srebrena malina”, a zbog čije se nabavke trenutno vodi process u Sudu BiH protiv premijera Fadila Novalića, dopremijerke Jelke Milićević, te Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžić, u konačnici su koštali 105.000 KM po komadu.

I ne samo to. Tužilaštvo KS je još u aprilu ove godine, nakon velike bure u javnosti, formiralo predmet o upotrebljivosti navedenih kineskih respiratora u liječenju pacijenata u KCUS-u, s obzirom na optužbe da je zbog njihove upotrebe došlo do teških posljedica po zdravlje i život pacijenata.

kcus

To se desilo i nakon informacije da su ljekari na KCUS-u donijeli 1. aprila odluku da respiratori koje je nabavila “Srebrena malina” budu zamijenjeni. Odluka je bila donesena na sastanku prof. dr. Nermira Granova sa Kolegijem klinike za anesteziju i reanimaciju, koji je održan 1. aprila 2021. sa početkom u 8 sati, u multimedijalnoj Sali za stastanke na Klinici za anesteziju i reanimaciju.

Još 30. aprila 2020. godine, znači samo pet dana nakon što su u BiH stigli respiratori ACM812 A iz njemačke kompanije „Dräger“ na upit Fokusa koliko koštaju njihovi najčešće prodavani respiratori, odgovorili su da respirator za odjel intenzivne njege košta između 15.000 i 30.000 eura i da su najčešći njihovi uređaji serije Savina i Evita. Upravo je navedeni model Evita (V600) KCUS odlučio da nabavi sada.

Dakle, Drägerov respirator koji se koristi u intenzivnoj njezi po komadu je jeftiniji za 35.397 KM od kineskog respiratora ACM812A čija je upotreba za ovu namjenu krajnje upitna.

Podsjetimo, glasnogovornica kompanije „Dräger AG & CO“ Caroline Sophie Schroeder u izjavi za Fokus.ba u aprilu ove godine kazala je da su cijene njihovih respiratora u odnosu na naš upit iz aprila prošle godine ostale otprilike iste i da se kreću u rasponu od 15.000 do 30.000 eura.

Iz ove kompanije nisu nam mogli dati informaciju o tome da li se iko ikada iz BiH prošle godine u jeku pandemije službeno obratio kompaniji Dräger radi nabavke ovih respiratora koji su za intenzivnu njegu.

Tako ostaje da se zaključi da se Vlada FBiH u aprilu prošle godine umjesto nabavke 100 kineskih respiratora ACM812A za 10,5 miliona KM, a kojima se osim visoke cijene spočitava i to i da nisu za upotrebu u intenzivnoj njezi, odlučila da nabavi isto toliko respiratora iz renomirane njemačke kompanije „Dräger“ platila bi između tri i šest miliona KM. A prema računici spomenute najnovije nabavke KCUS-a ta bi cijena za 100 komada respiratora Evita iznosila 6,9 miliona KM (6.960.300 KM).

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović u svojstvu svjedoka tokom suđenja Novaliću i ostalima, kazala je upravo da su joj „Dräger“ respiratori najdraži.

– Zato što sam 27 godina radila kao ginekolog u operacionoj sali. Moje pacijentice su tada bile i u Njemačkoj, Italiji i Francuskoj. Pošto je to bilo tržište EU i svi su koristili Drager. Odrastala sam uz „Dräger“, ono kao kad volite neku pjesmu. Radila sam kasnije i s drugim proizvođačima, s kojima nismo imali nikakav problem. Ali ja nisam stručnjak za njih, jer na njima rade anesteziolozi”, kazala je ona.

kcus
Respirator koji stiže na KCUS

Spomenimo i to da je Federalna uprava Civilne zaštite raspisivala dva puta tender i nudila oko 170.000 KM firmi koja će instalirati kineske respiratore, ali takve firme, odnosno ovlaštenog servisera za ove respiratore u BiH nije bilo. Naposljetku, znamo da se navodno sama javila i to da to besplatno uradi firma iz Srbije na čelu s Jovanom Roganovićem, te da su respiratori u bolnice instalirani tek krajem prošle godine.

U optužnici Tužilaštva BiH u predmetu “respiratori” stoji: “Ova udružena skupina je nabavila 100 komada respiratora ACM812A po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe radi kojih su nabavljeni – za potrebe liječenja bolesti COVID-19, usljed čega je po budžet Federacije BiH nastupila imovinska šteta”

Fokus

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime