Naslovnica Koronavirus U Kambodži će se davati kombinacija AstraZenece i kineske vakcine radi boljeg...

U Kambodži će se davati kombinacija AstraZenece i kineske vakcine radi boljeg djelovanja

aparat za gašenje požara

U Kambodži će se davati kombinacija AstraZenece i kineske vakcine u nastojanju da pojača djelovanje vakcine i zaustavi širenje zaraze koronavirusom, posebno delta sojem koji se

Kambodžanski premijer Hun Sen, koji je u nedjelju započeo kampanju vakcinacijea za djecu u dobi od 12 do 17 godina, rekao je da će treću dozu vakcine najprije ponuditi najizloženijim radnicima kojih je u toj zemlji između pola miliona i milion.

“Osobama koje su se već vakcinisale sa Sinopharm i Sinovac vakcinama trebalo bi u trećoj dozi dati AstraZenecu kako bi se pojačalo djelovanje. Građani koji su se vakcinisali najprije AstraZenecom trebali bi u trećoj dozi dobiti Sinovac”, rekao je Hun Sen u govoru objavljenom na društvenim mrežama, prenosi Hina.

kombinacija astrazenece i kineske vakcine
U Kambodži će se davati kombinacija AstraZenece i kineske vakcine radi boljeg djelovanja.

Hun Sen je najavio da će njegova zemlja putem programa Covax nabaviti dodatne količine AstraZeneca vakcine koje će se koristiti za pojačavanje djelovanja ostalih vakcina, a da će Johnson & Johnson vakcinom biti vakcinisano starosjedilačko stanovništvo na sjeveroistoku zemlje.

U osam kambodžanskih pokrajina koje graniče s Tajlandom od ove sedmice traje karantin zbog širenja delta varijante virusa u tom području.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je ove sedmice da je delta varijanta u Kambodži otkrivena među migrantima koji se preko kopnenih granica te zemlje vraćaju s Tajlanda te da je sada ta varijanta prisutna i u lokalnoj zajednici.

“Utrkujemo se protiv novih varijanti virusa. Moramo djelovati odmah i moramo djelovati brzo da ne bismo sutra požalili”, rekao je Li Ailan, predstavnik WHO-a u Kambodži, u subotu.

Kambodža je većinu prošle godine u velikoj mjeri uspjela obuzdati širenje virusa, no zaraza je, prvi put otkrivena krajem februara ove godine, do sada u toj zemlji zahvatila 77.919 ljudi i odnijela 1.420 života.proširio iz Tajlanda, najavljeno je u nedjelju.

Vijesti.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime