Naslovnica Koronavirus Modernina vakcina uspješnija od Fajzerove protiv delta soja

Modernina vakcina uspješnija od Fajzerove protiv delta soja

modernina vakcina

Rizik da se zaraze koronavirusom veći je kod onih koji prime Fajzerovu vakcinu nego Moderninu, saopštio je neprofitni medicinski centar Mejo klinika poslije opširnog istraživanja sprovedenog širom SAD.

Studija je otkrila da je u julu na Floridi, gdje su slučajevi kovida dostigli istorijski vrhunac, a delta varijanta preovlađuje, rizik od zaražavanja bio 60% manji za primaoce Moderne u odnosu na primaoce Fajzera.

Slično, u Minesoti prošlog mjeseca autori su otkrili da je Modernina vakcina (poznata i kao mRNA-1273) 76% efikasna u sprječavanju infekcije, a da je vakcina Fajzer (poznata kao BNT162b2) efikasna 42%.

Naravno, autori su otkrili da obje vakcine “snažno štite” od teških bolesti; čini se da je razlika više u tome da li se uopšte ljudi inficiraju. CDC izvještava da je rizik od infekcije 8 puta veći kod nevakcinisanih nego kod vakcinisanih, a rizik od hospitalizacije ili smrti je 25 puta veći.

U studiji dalje stoji da je moguće da su rezultati efikasnosti takvi i dijelom zato što su vakcine davane prije nekoliko mjeseci što može da utiče na to da je broj antitijela koje su proizvele kod mnogih vremenom manji, a moguće je i da delta soj donekle otporan na vakcinu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime