Naslovnica Koronavirus Nove mjere za Beč, pooštrava se strategija testiranja

Nove mjere za Beč, pooštrava se strategija testiranja

nove mjere

Gradonačelnik Beča Michael Ludwig je u utorak predstavio nove mjere za Beč – PCR testovi će važiti 48 umjesto 72 sata, grad će proširiti ponudu besplatnih testova i vakcina, primjena 1-G pravila odnosno restrikcija za nevakcinisane ovisi o daljem razvoju pandemije.

– Zbog povećanog broja slučajeva, Grad Beč je prisiljen da pooštri mjere. Ovo se prvenstveno odnosi na trenutnu strategiju testiranja.

Pored strožijih kontrola testova, od 1. septembra bi trebalo doći i do promjene valjanosti. PCR testovi više neće važiti 72 sata, već samo 48 sati.

Valjanost antigenskih testova će se također skratiti. Od idućeg mjeseca oni neće važiti 48 sati, već 24 sata i bit će prihvaćena samo testiranja koja provode odobrene institucije i laboratorije.

Kod djece, valjanost testova ostaje ista kao i do sada – saopćeno je. Nedavno je član bečke gradske vlade, resor za zdravstvo, Peter Hacker najavio mogućnost uvođenja 1-G-pravila odnosno pristupa samo za vakcinisane osobe u gastronomiji, s obzirom na sve veći broj novih slučajeva koronavirusa.

Uvođenje tog pravila u Beču nije isključeno, ali ga za sada neće biti. Strožije mjere ovise o daljem razvoju pandemije, rečeno je na pres-konferenciji.

– Jedina prava zaštita od infekcije jeste vakcinacija – više puta je pojasnio Ludwig. Međutim, njegov pristup podrazumijeva komunikaciju i informisanje građana, bez nametanja.

Grad Beč također zadržava obavezno nošenje maski.

Tokom hladnijih mjeseci bi se moglo ponovo uvesti pravilo FFP2-maski. – Lockdown se pokušava izbjeći, ali da li će to biti moguće, pokazat će jesen – saopćio je Eurocomm-PR.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime