Naslovnica Koronavirus Objavljen izvještaj o trećoj dozi od strane Pfizera: Jako uspješno štiti i...

Objavljen izvještaj o trećoj dozi od strane Pfizera: Jako uspješno štiti i od delte i bete

izvještaj o trećoj dozi

KOMPANIJE Pfizer i BioNTech podnijele su u ponedjeljak inicijalni izvještaj o trećoj dozi Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA) u kojem stoji da je treća doza cjepiva učinkovita i u zaštiti protiv novih varijanti koronavirusa.

Treća doza cjepiva izazvala je značajno snažniji odgovor antitijela protiv originalne varijante koronavirusa, kao i protiv delta (indijske) i beta (južnoafričke) varijante, u usporedbi s odgovorom nakon dvije doze. Prema prvim istraživanjima, treća je doza jednako učinkovita protiv originalne varijante kao i protiv mutacija, prenosi N1.

“S obzirom na visoku razinu imunološkog odgovora koji smo zamijetili, treća doza primijenjena šest do 12 mjeseci nakon primarnog cjepiva može pomoći zadržati visoku razinu zaštite protiv covida-19”, stoji u izvještaju kompanije.

“Ovi podaci ukazuju na to da možemo sačuvati visoki nivo zaštite protiv virusa i njegovih varijanti trećom dozom cjepiva. Ono bi moglo smanjiti prijenos bolesti među ljudima koji su se cijepili, ali i bolje kontrolirati širenje virusa općenito”, rekao je dr. Ugur Sahin, suosnivač BioNTecha.

Stručnjaci u Pfizeru smatraju da će treća doza uskoro biti potrebna, no američki zdravstveni stručnjaci još ne misle da za time ima potrebe.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime