Naslovnica Koronavirus Novi soj koronavirusa otkriven u Južnoj Africi, navodno otporan na vakcine

Novi soj koronavirusa otkriven u Južnoj Africi, navodno otporan na vakcine

otporan na vakcine

Novi C.1.2 soj koronavirusa koji je identifikovan u Južnoj Africi je, kako kažu naučnici, mutirao više od svih do sada poznatih varijanti.

Novi soj koronavirusa – C.1.2 je pronađen u Južnoj Africi i nekoliko drugih zemalja, i zabrinjava, jer bi mogao da bude zarazniji od ostalih i otporan na vakcine, piše u novom istraživanju južnoafričkog Instituta za zarazne bolesti, prenosi Nova.rs.

Istraživanje i dalje očekuje kompletnu recenziju.

Naučnici su prvi put detektirali soj C.1.2 u maju ove godine, zaključivši da je ‘nasljednik’ soja C.1, što je čudno pošto je C.1 posljednji put detektiran u januaru.

Novi soj je ‘značajno mutirao’ u poređenju sa C.1 i i te kako je odmakao u mutaciji u odnosu na originalni virus koji je otkriven u Vuhanu, kao i od svakog dalje otkrivenog soja.

Studija je otkrila dosljedno povećanje broja genoma C.1.2 u Južnoj Africi na mjesečnom nivou, koji je porastao sa 0,2 posto genoma u maju na 1,6 posto u junu, a zatim na dva posto u julu, slično povećanju sa postojećim beta i delta sojevima.

Naučnici su dodali da su potrebne dalje analize da bi se razumio tačan utjecaj mutacija i utvrdilo da li novi soj ima „konkurentsku prednost“ u odnosu na delta soj.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime