Naslovnica Koronavirus Potvrda o cijepljenju ima svoj rok trajanja, evo koliko on iznosi

Potvrda o cijepljenju ima svoj rok trajanja, evo koliko on iznosi

0
potvrda o cijepljenju

Za prelazak granice moraju se poštivati određena pravila. Uz posjedovanje putovnice, potrebna je i potvrda o cijepljenju, docjepljenju ili negativan test na COVID-19. Neke zemlje ograničile su i “rok trajanja” potvrde.

Građani Bosne i Hercegovine koji su primili cjepivo protiv koronavirusa, u ovisnosti od vrste cjepiva, mogu ući u većinu stranih zemalja ukoliko im je validna potvrda o cijepljenju.

Ipak, čini se da ta potvrda u nekim zemljama ima “rok trajanja”. Je li to povezano i s trajanjem imuniteta kod cjepljenih osoba? Za prelazak granice moraju se poštivati određena pravila.

Uz obvezno posjedovanje putovnice, potrebna je i potvrda o cijepljenju, docjepljenju ili negativan test na COVID-19. Neke zemlje ograničile su i “rok trajanja” potvrde, javlja BHRT.

Hrvatska – potvrda o docjepljenju ne smije biti starija od 210 dana;

Austrija – potvrda o docjepljenju ne smije biti starija od 210 dana; – potvrda o primljenoj prvoj dozi ne smije biti starija od 270 dana; – ukoliko su potvrde prestale važiti, morate imati negativan test na COVID-19.

Ta pravila se donose, iako ne znamo koliko traje imunitet cjepljenih ili docjepljenih osoba. Svaka osoba može drugačije reagirati na cjepivo. Čekaju se rezultati ispitivanja. Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković kaže kako je od prvog cijepljenja u Republici Srpskoj prošlo 5 mjeseci te nisu imali potrebu za serološkom studijom, dok ne prođe barem 6 mjeseci da bi mogli ispitati trajanje imuniteta.

Potvrde o cijepljenju važe od 7 do 8 mjeseci, koliko su i cjepiva u upotrebi. Naredno razdoblje će nam pokazati traje li imunitet cjepljenih i duže. Ukoliko ne, znanstvena i stručna zajednica donosit će moguća rješenja.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić kaže kako se još ne zna hoće li to biti treća doza, godišnja ili pak  višegodišnje docjepljenje.  “Hoće li će to biti cjepljenje s jednim samouzročinkom ili, da tako kažem, hoće li biti multikomponentna cjepiva s više uzročnika, to ćemo sve znati u nekom narednom razdoblju.”

V. d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić kaže da što se tiče treće doze, zasad nema ništa od toga.  “To mi je najlakše odgovoriti, sad-zasad ne. Nema stručnih i znanstvenih dokaza za tom potrebom, sad-zasad.

Što će biti krajem godine, odnosno početkom iduće, to ćemo još vidjeti.”, rekao je Skočibušić. Medicinska opravdanost za uvođenje roka važenja potvrda postoji, jer se malo zna o imunitetu nakon britanske ili delta soja.  Svjetska zdravstvena organizacija upozorava: “Cjepljenje ne znači da ne trebamo biti oprezni i izlagati sebe i druge riziku, posebno jer još uvijek traju istraživanja o tome koliko cjepiva štite ne samo od bolesti nego i od infekcije i prenosa.” Stručnjaci poručuju kako je važno ići korak po korak i za početak osigurati preventivnu zdravstvenu zaštitu, odnosno cjepiti potreban broj građana u što kraćem razdoblju.

Večernji

Prethodni članakUdarna vijest: Inzko nametnuo zakon kojim se uvodi kažnjavanje za NEGIRANJE GENOCIDA
Naredni članakLažljiva reporterka RTL-a se mazala blatom uoči uživo javljanja, pa se zatim hvalila da pomaže u čišćenju nakon poplave 🤦‍♂️

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime