Naslovnica Koronavirus Biden napao Amerikance koji se protive cijepljenju, najavio im žestoke mjere

Biden napao Amerikance koji se protive cijepljenju, najavio im žestoke mjere

protive cijepljenju

AMERIČKI predsjednik Joe Biden u četvrtak je kritizirao Amerikance koji se protive cijepljenju, objavivši nove mjere, koje predviđaju obavezno cijepljenje za većinu federalnih zaposlenika te cijepljenje ili redovito testiranje za sve djelatnike tvrtki s više od 100 zaposlenih.

Nove mjere, koje je Biden objavio u govoru iz Bijele kuće, odnosit će se na oko dvije trećine svih zaposlenih u SAD-u.

“Bili smo strpljivi. Ali naše strpljenje primiče se kraju, i vaše odbijanje cijepljenja puno je stajalo nas ostale”, rekao je Biden obraćajući se milijunima Amerikanaca koji se protive cijepljenju.

Riječ je o dosad najoštrijem istupu i najobuhvatnijim mjerama koje je Biden donio kako bi natjerao Amerikance da se cijepe, uslijed porasta broja slučajeva zaraze zbog širenja zaraznije, delta varijante koronavirusa.

Jačanje epidemije nije samo opasnost za SAD nego i za popularnost Bidena, koji je obećao da će dovesti virus pod kontrolu, a ranije ove godine izjavio je da je zemlja “bliže nego ikada trenutku u kojemu će moći reći da je virus poražen”.

Tek 53 posto Amerikanaca u potpunosti cijepljeno

Unatoč kampanji cijepljenja koju je provodila Bidenova administracija, samo je nešto više od 53 posto Amerikanaca u potpunosti cijepljeno, prema podacima CDC-a. Prema Bidenovom planu, nove mjere odnosile bi se na oko 100 milijuna zaposlenih, što je oko dvije trećine ukupno zaposlenih u SAD-u.

Nove mjere već su naišle na kritike republikanaca u Kongresu, koji prijete tužbama. Kako navodi agencija Reuters, mogli bi proći mjeseci prije nego što bi nove mjere mogle imati ikakav učinak.

Ranije je federalnim zaposlenicima dopušten izbor između cijepljenja i redovitog testiranja, a prema novim pravilima, moraju se cijepiti u roku od 75 dana, ili im prijeti otkaz ugovora, osim ako ne spadaju u neku od skupina koje se ne trebaju cijepiti.

Biden je također najavio teže kazne za sve koji odbijaju nositi masku u sredstvima javnog prijevoza. Američka agencija za sigurnost transporta (TSA) objavila je da će nove kazne iznositi između 500 i 1000 dolara za one koji prvi put budu uhvaćeni bez maske, a za osobe koje ponove prekršaj kazna će biti između 1000 i 3000 dolara.

“TSA je udvostručila kazne za sve putnike koji odbijaju nositi masku. Ako kršite pravila, budite spremni platiti. I, usput, mogli biste pokazati malo poštovanja”, rekao je Biden.

Index

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime