Naslovnica Koronavirus Nova studija: Razmak između dvije doze Pfizer vakcine bi trebao da bude...

Nova studija: Razmak između dvije doze Pfizer vakcine bi trebao da bude duži

0
razmak između dvije doze

DUŽI razmak između dvije doze Pfizerovog cjepiva protiv korone učinit će da imunološki sustav proizvede više antitijela za borbu protiv infekcije, otkrili su britanski znanstvenici.

Stručnjaci kažu kako rezultati istraživanja podupiru odluku Velike Britanije da produlji razmak između uboda prvim i drugim cjepivom na 12 sedmica od inicijalno zadanie tri sedmice.

Osam sedmica čini se kao najbolji vremenski razmak između dvije doze vakcine u borbi protiv delta varijante, dodaju, prenosi BBC.

Studiju je financirala država, a objavljena je tek u pred-tiskanom izdanju i još nije recenzirana.

Za potrebe studije naučnici su uspoređivali imunološki odgovor 503 NHS-ovih zaposlenika koji su primili dvije doze vakcine u različitim vremenskim periodima od kraja 2020. do početka 2021. godine u trenucima dok se alpha varijanta, odnosno britanski soj rapidno širio.

Razine antitijela u njihovoj krvi mjerile su se mjesec dana nakon primljene druge doze cjepiva.

Ovo su neki zaključci te studije:

  • i kratki i dugi intervali doziranja cjepiva Pfizer generirali su snažne imunološke odgovore u cjelini
  • razmak između dvije doze od tri sedmice proizveo je manje neutralizirajućih antitijela koja se lijepe za virus i sprečavaju ga u zarazi ćelija u odnosu na razmak od deset sedmica
  • razina antitijela padne nakon prve doze, ali razina T stanica – druge vrste imunosnih stanica – ostanu visoke
  • dulji razmak između dvije doze doveo je do manjeg broja T stanica u cjelini, ali do većeg udjela određenog tipa ili podskupine, zvane pomoćne T stanice, koje prema istraživačima osnažuju imunološku memoriju

“Osam sedmica najbolji razmak između dvije doze”

Profesorica Susanna Duanchie, glavna istražiteljica u studiji Pitch na Sveučilištu Oxford, rekla je da su dvije doze bolje od jedne, ali da je vrijeme druge doze donekle fleksibilno, ovisno o okolnostima.

Za trenutnu situaciju u Velikoj Britaniji kaže:

“Osam sedmica je najbolji razmak što se mene tiče jer ljudi sada žele vakcinu, a širi se mnogo delta soja oko nas”, kazala je.

“Nažalost, ne vidim da će virus nestati, pa se protiv toga možemo boriti najboljom zaštitom koju imamo.”

Liječnica Rebecca Payne, jedna od autorica studije sa Sveučilišta Newcastle, rekla je: “Naše istraživanje pruža ohrabrujuće dokaze da oba rasporeda doziranja generiraju snažne imunološke odgovore na Sars-CoV-2 nakon dvije doze.

“Sada moramo provesti više naknadnih studija kako bismo razumjeli puni klinički značaj naših nalaza.”

Podaci iz javnog zdravstva iz Engleske pokazuju da Pfizer učinkovito smanjuje razine ozbiljnih bolesti, prijema u bolnicu i smrti, čak i nakon jedne doze.
Prethodni članakPrazne police u britanskim supermarketima, radnici moraju u samoizolaciju
Naredni članakDonesene nove mjere za Jadran: Hrvatski stožer steže obruč oko nevakcinisanih

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime