Naslovnica Koronavirus Sydney obara rekorde po broju zaraženih: Slijedi još stroži lockdown

Sydney obara rekorde po broju zaraženih: Slijedi još stroži lockdown

stroži lockdown

POLICIJA u Sydneyu dobit će veće ovlasti u da sprovodi još stroži lockdown te dodatnu vojnu pomoć kako bi se zaustavilo ubrzano širenje izrazito zarazne delta varijante covida-19, prenosi list The Australian.

Budući da i nakon sedam sedmica lockdowna iz dana u dan snažno raste broj novozaraženih, policija će moći zaustaviti građane koji iskorištavaju rupe u restrikcijskim mjerama kako bi putovali izvan grada, piše The Australian.

Takvoj odluci prethodi pojava nekoliko novih žarišta u gradovima diljem New South Walesa (NSW), kojemu je Sydney glavni grad, što raspiruje strahove od nekontroliranog širenja virusa.

Vlada NSW-a nije odmah odgovorila na novinarski upit za komentar.

Policiji je već na dispoziciji oko 300 nenaoružanih pripadnika vojske koji pomažu u provođenju mjera kućne izolacije nad zahvaćenim domaćinstvima u najteže pogođenim predgrađima Sydneya, najnapučenijeg grada Australije.

Prema pisanju The Australiana, sada će im se pridružiti “značajan” dodatan broj vojnika.

Rekordne brojke novih slučajeva

Unatoč mjerama kućne izolacije, dnevni broj oboljelih u državi New South Wales nastavlja obarati rekorde – u srijedu je zabilježeno 344 novih slučajeva zaraze – a u nekoliko regionalnih gradova također su uvedeni iznenadni lockdownovi.

Australija je uglavnom uspjela izbjeći visoke brojke poput onih u mnogim drugim zemljama, s nešto ispod 37.400 ukupnih slučajeva zaraze te 944 umrlih, a nekoliko država i dalje je gotovo bez i jednog zabilježenog slučaja bolesti, unatoč pojavi žarišta u Sydneyu i Melbourneu.

No, ubrzano širenje delta varijante u New South Walesu i sporo procjepljivanje stanovništva znači da Australiji i dalje prijeti mogućnost novog vala zaraze.

Samo je oko 24 posto stanovništva starijeg od 16 godina do kraja cijepljeno, i stručnjaci upozoravaju da se Australia kreće u smjeru da se uvede još stroži lockdown sve dok se ne dosegne viša razina procijepljenosti.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime