Naslovnica Koronavirus Istraživanje iz Izraela pokazalo da treća doza cjepiva ima slične nuspojave kao...

Istraživanje iz Izraela pokazalo da treća doza cjepiva ima slične nuspojave kao druga

0
nuspojave

VEĆINA ljudi koji su primili treću dozu cjepiva protiv covida-19 tvrtke Pfizer osjetila je nuspojave koje su slične ili manje nego nakon primanja druge doze, pokazalo je inicijalno istraživanje u Izraelu.

Izrael je prije desetak dana počeo nuditi docjepljivanje trećom dozom cjepiva osobama starijim od 60 godina u sklopu napora da se uspori širenje vrlo zarazne delta varijante. To je pretvorilo Izrael u poligon za ispitivanje treće doze prije odobrenja američke Agencije za hranu i lijekove (FDA).

240 tisuća starijih od 60 godina primilo treću dozu

Najveća izraelska zdravstvena ustanova, Clalit, izvijestila je u nedjelju da je trećom dozom cjepiva Pfizer/BioNTech cijepila više od 240.000 osoba.

Oko 4500 osoba koje su primile treću dozu od 30. jula do 1. augusta odgovorilo je na pitanja te je bilo uključeno u istraživanje.

Osamdeset osam posto sudionika istraživanja reklo je kako su se u danima nakon što su primili treću dozu osjećali nuspojave “slične ili bolje” u odnosu na to kako su se osjećali nakon druge doze.

Jedan posto ispitanika tražio liječničku pomoć

Trideset jedan posto izvijestilo je o nekim nuspojavama, a najčešća je bol na mjestu ubrizgavanja.

Oko 0.4 posto ispitanika reklo je kako je patilo od poteškoća s disanjem, a jedan posto da je tražilo liječničku pomoć zbog jedne ili više nuspojava.

Čelnik Clalitova istraživačkog odjela Ran Balicer rekao je da rezultati, iako su “početni i samoprijavljeni”, dopuštaju usporedbu nuspojava s drugom dozom, a “ispada da su one u većini slučajeva slične ili manje u trećoj dozi”.

“Iako još nemamo dugoročna istraživanja o učinkovitosti i sigurnosti treće doze, za osobno upravljanje rizicima bilo koje osobe starije od 60 godina, ovi nalazi i dalje ukazuju na koristi cijepljenja, uz oprezno ponašanje među odraslima i izbjegavanje okupljanja u zatvorenim prostorima”, rekao je Balicer.

Index.hr 

Prethodni članakCijene nafte znatno pale zbog širenja delta soja
Naredni članakNajmanje 12 vojnika ubijeno u napadu u Burkini Faso, sedam ih je nestalo

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime