Naslovnica Koronavirus DOKTOR ŠEKLER PRIMIO TREĆU DOZU: Miješanje vakcina je dobro

DOKTOR ŠEKLER PRIMIO TREĆU DOZU: Miješanje vakcina je dobro

miješanje vakcina

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler kaže da dosadašnja istraživanja pokazuju da su pojedine kombinacije različitih vakcina pokazale dobre rezultate, kao i da i sam eksprementiše kada je riječ o trećoj dozi.

– Na ovu temu ima dosta podataka iz Turske gde su ljudima davani Sinovac, kineska inaktivisana vakcina, ali sa nešto slabijim parametrima od Sinofarma. Kod velikog broja ljudi su korišćene dve doze ove vakcine i jedna doza Fajzera što se pokazalo kao dobra kombinacija – rekao je on za TV Pink.

xPortal - DOKTOR ŠEKLER PRIMIO TREĆU DOZU: Miješanje vakcina je dobro

Prema njegovim riječima, i jedna kineska publikaciju je pokazala da dvije inaktivisane kineske vakcine u kombinaciji sa jednom dozom Fajzera, daju sasvim pristojnu zaštitu. Takođe, navodi i da su argentinski naučnici kombinovali dvije doze Sinofarma sa jednim Sputnjikom što je, takođe, dalo dobre rezultate.

miješanje vakcina
DOKTOR ŠEKLER PRIMIO TREĆU DOZU: Miješanje vakcina je dobro, posle dvije kineske primio sam Sputnjik

Šekler je objasnio da je riješio da i sam, sa prijateljima, većinom ljekarima, sprovede eksperement kako bi imao rezultate nekog ispitivanja na koje može da se osloni.

-Isprobaću prvo na sebi. Juče sam, posle dvije kineske, kao treću dozu primio Sputnjik, nekoliko doktora prijatelja će takođe primiti razne kombinacije pa ćemo nakon nekoliko nedjelja kada uradimo analize krvi vidjeti šta smo dobili – objasnio je Šekler.

Kada je riječ o vakcinaciji zdravstvenih radnika, Šekler kaže da je nepojmljivo da zdravstveni radnici neće da se vakcinišu i da bi on od njih tražio da svi koji neće da se vakcinišu taj svoj stav objasne na naučni način.

Prokomentarisao i slab odziv mladih na vakcinaciju.

-Trebalo bi ispred noćnih klubova, stadiona i drugih mjesta gde se skupljaju mladi postaviti punktove za vakcinaciju, a prethodno donijeti odluku da na takva mjesta mogu da uđu samo oni koji su vakcinisani, preležali kovid ili se testirali. Na tim punktovima oni bi mogli besplatno da urade brzi antigenski test, a zauzvrat bi trebalo samo da se vakcinišu- rekao je Šekler.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime