Naslovnica Koronavirus Sjedinjene Američke Države će tražiti od zdravstvenih radnika da budu vakcinisani

Sjedinjene Američke Države će tražiti od zdravstvenih radnika da budu vakcinisani

vakcinisani

Američko ministarstvo zdravstva saopćilo je danas da će zahtijevati od svih svojih službenika u javnom zdravstvu da budu vakcinisani protiv Covid-19, uslijed porasta hospitalizacija uzrokovanih Delta varijantom koronavirusa.

Pravila će se primjenjivati na oko 25.000 zaposlenika američkog ministarstva zdravstva i ljudskih usluga koji bi mogli doći u kontakt s pacijentima – nešto manje od trećine ukupne radne snage, prenosi AFP.

– Naš cilj broj jedan je zdravlje i sigurnost američke javnosti, uključujući i našu saveznu radnu snagu. A vakcine su najbolji alat koji imamo za zaštitu ljudi od Covid-19, sprječavanje širenja varijante Delta i spašavanje života – rekao je ministar zdravstva Xavier Becerra u saopćenju.

Američko ministarstvo zdravstva i ljudskih usluga je treći federalni odjel koji je uveo obaveznu vakcinaciju, slijedeći slične uredbe iz ministarstva za boračka pitanja i Pentagona koji su to uradili posljednjih sedmica.

Predsjednik Joe Biden najavio je u julu da svi savezni zaposlenici moraju priložiti potvrdu o vakcinaciji ili se suočiti s strogim ograničenjima, poput redovitih testiranja.

Vakcine protiv Covid-19 su besplatne i široko dostupne u Sjedinjenim Državama, ali samo je polovica stanovništva potpuno vakcinisana.

Broj zaraženih na dnevnoj osnovi porastao je u zadnje vrijeme uzrokovan visoko zaraznom varijantom Delta i iznosi više od 100.000, što je broj koji nije zabilježen još od zimskog vala.

Prosječni dnevni prijem u bolnicu u sedmici do 3. augusta iznosio je 7.707, što je skok od 40 posto u samo sedam dana, prema informacijama iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime