Naslovnica Koronavirus Sjedinjene Američke Države će tražiti od zdravstvenih radnika da budu vakcinisani

Sjedinjene Američke Države će tražiti od zdravstvenih radnika da budu vakcinisani

0
vakcinisani

Američko ministarstvo zdravstva saopćilo je danas da će zahtijevati od svih svojih službenika u javnom zdravstvu da budu vakcinisani protiv Covid-19, uslijed porasta hospitalizacija uzrokovanih Delta varijantom koronavirusa.

Pravila će se primjenjivati na oko 25.000 zaposlenika američkog ministarstva zdravstva i ljudskih usluga koji bi mogli doći u kontakt s pacijentima – nešto manje od trećine ukupne radne snage, prenosi AFP.

– Naš cilj broj jedan je zdravlje i sigurnost američke javnosti, uključujući i našu saveznu radnu snagu. A vakcine su najbolji alat koji imamo za zaštitu ljudi od Covid-19, sprječavanje širenja varijante Delta i spašavanje života – rekao je ministar zdravstva Xavier Becerra u saopćenju.

Američko ministarstvo zdravstva i ljudskih usluga je treći federalni odjel koji je uveo obaveznu vakcinaciju, slijedeći slične uredbe iz ministarstva za boračka pitanja i Pentagona koji su to uradili posljednjih sedmica.

Predsjednik Joe Biden najavio je u julu da svi savezni zaposlenici moraju priložiti potvrdu o vakcinaciji ili se suočiti s strogim ograničenjima, poput redovitih testiranja.

Vakcine protiv Covid-19 su besplatne i široko dostupne u Sjedinjenim Državama, ali samo je polovica stanovništva potpuno vakcinisana.

Broj zaraženih na dnevnoj osnovi porastao je u zadnje vrijeme uzrokovan visoko zaraznom varijantom Delta i iznosi više od 100.000, što je broj koji nije zabilježen još od zimskog vala.

Prosječni dnevni prijem u bolnicu u sedmici do 3. augusta iznosio je 7.707, što je skok od 40 posto u samo sedam dana, prema informacijama iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Prethodni članakRestriktivne mjere pojačane u Izraelu
Naredni članak32 povratničke porodice dobile nove domove

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime