Naslovnica Koronavirus Treća doza vakcine bi mogla postati ključni uslov za putovanja bez karantina

Treća doza vakcine bi mogla postati ključni uslov za putovanja bez karantina

uslov za putovanja

Treća ili buster doza vakcine protiv koronavirusa ne samo što će ojačati imunitet građana, već bi u bližoj budućnosti mogla da postane ključni uslov za putovanja bez karantina.

Pojedine države su, naime, već ograničile trajanje potvrde o vakcinaciji. Ako planirate na primjer da idete u Hrvatsku ili Austriju, dvije zemlje koje srpski građani veoma često posjećuju, morate da imate na umu da i jedni i drugi imaju specifičan uslov, a to je da se potvrda o vakcinaciji priznaje samo ako od davanja druge doze nije prošlo više od devet mjeseci.

Vakcina “važi” devet mjeseci

Građani naše zemlje koji su prvi revakcinisani početkom februara, već prvih dana novembra neće biti u prilici da putuju u Austriju ili Hrvatsku sa potvrdom o vakcinaciji, već će im za to biti neophodan PCR test. Ili – potvrda o trećoj, odnosno “buster” dozi.

Austrija i Hrvatska nisu usamljeni slučajevi, pa je tako Katar na svojevrstan način uveo rok važnosti vakcine i dozvoljava ulazak u zemlju onima koji su primili drugu dozu u poslednjih godinu dana.

U svim ovim slučajevima razlog je jasan – čak ni najugledniji imunolozi ne mogu sa sigurnošću da kažu koliki je rok trajanja zaštite od virusa nakon sprovedene imunizacije. Takođe, nije poznato ni koliko traje imunitet onih koji su preležali kovid 19, zbog čega se treća doza smatra poželjnim pojačanjem.

Među onima koji nagoveštavaju da je sasvim izvjesno da mnoge zemlje neće prihvatiti goste koji su posljednju dozu primili prije, recimo godinu dana, već će zahtijevati dodatnu potvrdu ili vakcinu.

“Sve ide u tom pravcu”

Na pitanje da li se očekuje da treća doza vakcine bude dodatni uslov za prelazak granice i ulaz u pojedine zemlje, Aleksandar Seničić, direktor Jute, izjavio je da očekuje da zemlje prihvate treću dozu i odluče da je uvrste kao jednu od olakšavajućih okolnosti za ulazak u te države.

On je rekao da se za sada ne zna mnogo o tome, ali da se pretpostavlja da će svi oni koji prime treću dozu imati prednost kod putovanja i boravka u pojedinim zemljama.

“Čeka se zvaničan stav Svetske zdravstvene organizacije (SZO), kao i Evropske komisije u vezi preporuka. Postoje zemlje koje su oročile rok od druge doze na 210 dana od dana primanja. Ali, generalno još uvijek nema nikakvih konačnih odluka. Sve ide u tom pravcu da će oni koji su vakcinisani imati privilegije i za putovanja u odnosu na nevakcinisane građane. Očigledno je to trend koji podržavaju mnoge zemlje”, kaže Seničić.

Prema spekulacijama britanskih medija, tamošnja vlada razmatra mogućnost da treća doza bude bude uslov za putovanje u inostranstvo. To bi značilo da oni koji imaju dvije vakcine idu u karantin po povratku iz inostranstva u domovinu, dok “buster” obezbjeđuje povratak bez uslova.

Na drugoj strani, Saudijska Arabija je odlučila da dopusti ulazak u zemlju vakcinisanim putnicima koji su nakon prve dvije doze Sinofarma ili Sputnjika primili treću neke od vakcine koje su priznate kod njih – Fajzer, Moderna, Astra-zeneke ili Džonson i Džonson.

Podsjetimo, još prije nekoliko nedjelja, kada je počela primjena treće doze vakcine protiv koronavirusa, u Srbiji je istaknuto nekoliko grupa ljudi koji su prioriteti. Pored hroničnih bolesnika, te zaposlednih u zdravstvenim i socijalnim ustanovama, na spisku su se našli i “putnici u međunarodnom saobraćaju”. Kako su kasnije objasnili nadležni, riječ je o osobama koje često putuju i kojima bi “buster” doza olakšala putovanja, ali i učinila ih u svakom slučaju bezbjednijim.

Da li će biti važno koja vakcina?

Epidemiolog u subotičkom Zavodu za javno zdravlje, dr Nebojša Bohucki, i ranije je isticao da putovanja ne bi smjela da budu problem, ako se poštuju protivpandemijske mjere.

“Jako je dobro primiti dvije doze vakcine, a što se tiče treće doze malo ko je došao još uvijek na red. Nju mogu da dobiju oni koji su se vakcinisali u januaru i februaru, a njih je za sada jako malo. Tada su uglavnom vakcinisani samo stari ljudi, za druge nije bilo mogućnosti, pogotovo ne mlađi svijet koji najviše putuje. Oni koji su u martu primili drugu dozu će u septembru doći na red za treću. Ona je svakako dobrodošla jer će čovjek biti zaštićeniji”, kaže dr Bohucki.

U Srbiji je najviše građana u prvom krugu primilo kinesku Sinofarm vakcinu, zatim Fajzerovu, pa Sputnjik i, najmanje Astra-zeneku. SZO je odobrila Sinofarm, ali ne i EMA, ali su pojedine članice EU samostalno odlučivale koje vakcine će prihvatiti, a koje ne.

Recimo, Francuska je prihvatila samo vakcine koje je registrovala EMA.

Takođe, Francuska ne odobrava ulazak ni putnicima koji bi za treću dozu primili neku od njima prihvatljivih vakcina ukoliko je i jedna od prve dvije bila kineska “sinofarm” ili “sinovak”. Ulaz imaju samo oni koji imaju dvije EMA registrovane doze.

Grci uveli dva testa za neke zemlje

Sa davanjem treće ili “buster” doze pored Srbije već su započeli još ranije Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Izrael, Mađarska, Litvanija, Slovenija, Kanada, a veoma uskoro će startovati i u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj…

Grci su za pojedine zemlje, poput Sjeverne Makedonije i Bugarske, uveli obavezu da turisti koji nisu vakcinisani, osim obavezno PCR testa ne starijeg od 72 sata, moraju i da se testiraju (brzi test) na samoj grčkoj granici. Ovo, za sada, ne važi za putnike iz Srbije, mada nije isključeno da bude uvedeno tokom septembra. Vakcinisani, međutim, ne moraju da brinu.

Nove mjere za srpske turiste uvedene su na Kipru i u Sjevernoj Makedoniji. Da bi naši građani ušli na Kipar dovoljno je da budu vakcinisani. Međutim, oni koji nisu vakcinisani moraće da odrade dva testa, jedan PCR pred put i drugi antigenski po dolasku na Kipar. Takođe, od 1. septembra oni koji nisu vakcinisani i nemaju negativan PCR test, kroz Sjevernu Makedoniju će moći da budu samo u tranzitu od pet sati.

b92

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime