Naslovnica Novo Ljetovanje u regionu: Evo koje mjere važe i šta vas čeka

Ljetovanje u regionu: Evo koje mjere važe i šta vas čeka

ljetovanje u regionu

Ljetovanje u regionu je do sad bila dobra opcija, prije svega zbog pristupačnih cijena ali i prelijepih plaža koje nude balkanske primorske zemlje.

Pandemija je sve otežala, pa tako i putovanja a u nastavku pročitajte kakve epidemiološke mjere vas očekuju ukoliko planirate ljetovanje u regionu.

Koje mjere su trenutno na snazi u Crnoj Gori, Grčkoj i Hrvatskoj – zemljama u kojima balkanci najviše ljetuju?

Turistička sezona je uveliko u toku, a restriktivne mjere se mijenjaju skoro iz dana u dan.

Evo šta vas čeka ukoliko se uputite u neku od ovih zemalja:

Grčka – nevakcinisanima zabranjen ulaz u kafiće

Do 16. jula je samo vakcinisanim osobama dozvoljen ulaz u pozorišta, teretane i ugostiteljske objekte (restorane, kafiće i barove zatvorenog tipa).

U ugostiteljskim objektima, popunjenost ne smije da bude veća od 85 odsto kapaciteta.

Ovo su najljepša kupališta u Bosni i Hercegovini : Broj 2 morate posjetiti

ljetovanje u regionu
Ljetovanje u regionu: Evo koje mjere važe i šta vas čeka

Takođe je donijeta odluka da će se do 31. augusta usluživati samo gosti koji sjede.

Putnici koji idu na ostrva moraju da pokažu potvrdu o vakcinaciji, negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi test (ne stariji od 48 sati) ili dokaz o preležanom virusu.

Od 16. jula uvedeno je novo pravilo za putovanje sa nekog od grčkih ostrva na kopno, pa će uz sva neophodna dokumenta, putnici morati da dostave još jedan – potvrdu o negativnom samotestiranju, koje je izvršeno do 24 sata ranije od predviđenog vremena putovanja.

Na grčkom ostrvu Mikonos je trenutno na snazi policijski čas od ponoći do 6 ujutru, a zabranjena je i muzika u restoranima i barovima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Greece (@visitgreecegr)

Crna Gora – bez noćnog života

Zbog nepoštovanja epidemioloških mjera u Crnoj Gori i rasta broja novozaraženih, u petak 23. jula su donijete nove mjere koje će biti na snazi do 2. augusta.

Prema novim mjerama, uvodi se privremena zabrana rada noćnih klubova i diskoteka, na otvorenom i zatvorenom prostoru. Takođe, zabranjeno je i organizovanje muzičkih festivala, kao i bilo kakvo masovno okupljanje u zatvorenom prostoru.

Ljetovanje u regionu
Ljetovanje u regionu: Evo koje mjere važe i šta vas čeka

Ponovo otvorene dvije plaže u Crnoj Gori

Ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna, od 2. augusta će ponovo početi da rade noćni klubovi i diskoteke, ali samo za one koji su vakcinisani, poseduju negativan PCR test ili dokaz da su preležali koronavirus (da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa).

Pod istim uslovima će biti moguć i boravak u unutrašnjem prostoru ugostiteljskih objekata, kao i ulazak na žurke, muzičke festivale i bilo koja druga masovna okupljanja.

Je li ovo najljepši grad na svijetu? Dobro došli u Malu Veneciju

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Montenegro (@visit_montenegro)

Hrvatska – mjere na celom Jadranu

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, mjere su uvedene za Dubrovačko-neretvansku, Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku, Zadarsku, Primorsko-Goransku i Istarsku županiju, kao i za Novalju, Senj i opštinu Karlobag.

Sve mjere stupaju na snagu danas i važiće do 15. augusta.

Svi događaji mogu da se organizuju za najviše 1.000 osoba koje imaju kovid potvrde, dok se u suprotnom broj ograničava na 50 osoba na okupljanju.

Na privatnim okupljanjima i svadbenim svečanostima bez kovid potvrde može biti najviše 15 osoba, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

ljetovanje u regionu
Ljetovanje u regionu: Evo koje mjere važe i šta vas čeka

Ono što je važno za sve turiste koji planiraju da ljetuju na Jadranu jeste da se broj ljudi u ugostiteljskim objektima ograničava na najviše 1.000 osoba uz odgovarajuću potvrdu.

Zasad nisu najavljena ograničenja u radu restorana i kafića na primorju.

Za ulazak u Hrvatsku je potrebna potvrda o vakcinaciji ili preležanoj koroni koja nije starija od 270 dana, a ne 210 dana kao do sada.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Croatia (@visit.croatia)

Tražite savršen ljetni parfem: Ovih 10 parfema neodoljivo podsjećaju na miris mora 🌊

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime