Naslovnica Magazin Kultura Amir Nadarević piše prvi bh. serijal knjiga koje podsjećaju na “Harryja Pottera”

Amir Nadarević piše prvi bh. serijal knjiga koje podsjećaju na “Harryja Pottera”

Amir Nadarević
Amir Nadarević

Inspirisan sjajnim franšizama poput “Harryja Pottera” i “Gospodara prstenova”, mladi Tuzlak Amir Nadarević napisao je i ilustrovao priču o Allenu Stormu, 14-godišnjaku koji se sasvim slučajno upliće u veliku avanturu, koja mu zatim u potpunosti mijenja život.

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) diplomirao je biologiju i ekonomiju, a u Španiji je završio master za specijalizovane ekonomske analize. Amir Nadarević je tokom školovanja i studiranja naučio pet jezika, a nakon završenih studija vratio se u BiH, gdje je otvorio svoju firmu.

No pored svih ovih impresivnih uspjeha, Nadarević je nedavno predstavio knjigu “Allen Storm i Kralj demona”, na kojoj je radio više od deset godina. U razgovoru za Klix.ba govori kako je prvu verziju knjige napisao za vrijeme studiranja u SAD-u.

“Najveća lekcija koju sam izvukao iz tih četrdesetak rukom napisanih stranica jeste da nisam bio spreman i da ne znam dovoljno ni o jednoj temi da bih se upustio u pisanje knjige ili serijala. Zbog toga sam se posvetio istraživanju, uređivanju, prepravljanju… Sve se dešavalo postepeno i trajalo je godinama. Moje mišljenje je da sam nakon deset godina uspio napraviti svoju mješavinu stila djela spisatelja J.K. Rowling, Petera Lerangisa, R.L. Stinea i Stephena Kinga, koji su uvijek bili najbliži mom stilu izražavanja i pisanja”, priča Nadarević.

Allen Storm
Allen Storm

Opisuje kako u prvom dijelu “Allen Storm i Kralj demona” donosi uvod u serijal. Glavni lik Allen živi s majkom, mlađim bratom i sestrom. Vrlo je povučen, nesiguran i plaši se da nikad neće pronaći prave prijatelje ili živjeti normalan život. U samom početku knjige seli kod djeda s kojim se sreo tek nekoliko puta u životu te kreće u novu školu – gdje su svi podijeljeni u nekoliko grupa, a on zatim dobija poziv da se priključi jednom od društava.

“Čitatelji tu otkrivaju da je Allen čarobnjak i da tajna društva koja se nalaze širom fikcionalne zemlje Wodenland služe kao paravan iza kojeg se krije svijet magije. Ipak, euforija i pozitivna osjećanja koje Allen prvobitno doživljava uskoro počinju da se mijenjaju, nakon što je učenik povrijeđen u školi, jedan od profesora je nestao, a knjižara rijetkih knjiga gospodina Duncana, s kojim je Allen vrlo blizak, opljačkana. Glavni lik tada ulazi sve dublje u zečiju rupu i vrlo brzo ono što je nalikovalo običnoj avanturi postaje igra mačke i miša u kojoj Allen i njegov sluga Sebastijan pokušavaju sačuvati vlastite živote”

Knjiga je predstavljena prije nekoliko mjeseci, a Nadarević kaže kako je izuzetno zadovoljan prvim reakcijama. Dodaje kako su pohvale stizale čak i od prijatelja i poznanika koji inače ne čitaju ovaj žanr, ali ih je njegova priča oduševila.

“Sačuvao sam veliki broj tih reakcija i kroz tu komunikaciju otkrio na šta da obratim pažnju kada budem radio na drugom dijelu knjige. Posebno mi je drago što sam knjigu predstavljao u bh. školama, gdje sam imao priliku družiti se i čitati je s mališanima koji su imali mnoštvo pitanja o likovima i radnji ovog djela. To je nešto što moja generacija nije doživjela, volio bih da smo tokom školovanja imali priliku upoznati jednog ili bar dva pisca čije smo knjige čitali za lektiru. Vjerujem da bi zbog takvih susreta mnoga djeca drugačije gledala na čitanje – ne kao na obavezu, nego kao na odmor i relaksaciju”, govori Nadarević.

Smatra da je važno dodatno promovisati čitanje među svim generacijama – starijima knjige preporučuje za opuštanje, a mlađima kako bi otkrili sve čari koje one u sebi kriju te kako bi na vrijeme stekli naviku da čitaju.

“Ovdje konkretno je riječ o žanru koji je izuzetno zapostavljen u BiH, a to je naučna fantastika, misterija, fikcija i avantura. Ko su naši pisci koje djeca i omladina čitaju, citiraju i vole? U Americi je nemoguće zaboraviti Ernesta Hemingwayja, ali pored njegovih sjajnih djela, među svim generacijama su poznati i Stephen King, Rick Riordano, Peter Lerangis… Mlađe generacije sve više čitaju i uče strane jezike, što je dobro, jer je Allen Storm napisan na engleskom. Mnoge primjerke sam poslao u SAD, Španiju, Japan… Mnogo više ih je prodato u tim zemljama nego u BiH”, ističe.

Ipak, ne gubi nadu da će ovaj žanr dobiti na popularnosti i u našoj zemlji. Ističe kako je na području bivše Jugoslavije mnogo autora žanra fantastike, ali i kako se Allen Storm od ostalih razlikuje po tome što je riječ o najdužem serijalu na engleskom jeziku.

“Mislim da će broj čitatelja dodatno porasti kada knjigu predstavimo u elektronskom obliku. Ovaj žanr je sve popularniji u svijetu, rekao bih da je ‘Harry Potter’ bio prekretnica u tome kako izdavačke kuće gledaju na ovaj tip knjige. J. K. Rowling je dobila devet odbijenica prije nego je jedna mala izdavačka kuća u Engleskoj odlučila napraviti tiraž od 1.000 knjiga. Nakon toga se sve promijenilo i sada svi traže sljedeću veliku priču”, govori Nadarević.

Na koncu dodaje kako planira napisati ukupno devet knjiga o Allenu Stormu. Prvi dio će uskoro predstaviti u Geteborgu, a već aktivno radi na drugom dijelu koji nosi naziv “Allen Storm i Srebrna ruža”. Ovaj nastavak će biti predstavljen do kraja 2022. godine.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime