Naslovnica Magazin Film/TV Preminuo James Caan, zvijezda filma “Kum”

Preminuo James Caan, zvijezda filma “Kum”

Preminuo James Caan, zvijezda filma
Preminuo James Caan, zvijezda filma "Kum"

Glumac James Caan koji je utjelovio Sonnyja Corleonea u revolucionarnom epu “Kum” iz 1972. godine, preminuo je u 82. godini života.

Tužna vijest o smrti američkog glumca osvanula je na njegovom zvaničnom Twitter profilu.

“S velikom tugom obavještavamo vas o smrti Jimmyja u večernjim satima 6. jula. Porodica cijeni izjave ljubavi i saućešća te vas moli da nastavite poštivati ​​njihovu privatnost u ovim teškim trenucima”, stoji u objavi.

Kada je riječ o filmu “Kum”, Caan je prvenstveno bio na audiciji za ulogu Michaela Corleonea koja je na kraju pripala Al Pacinu. Međutim, zapao je za oko filmskoj ekipi, te je tako dobio sjajnu ulogu Corleoneovog starijeg brata Sonnyja. Bila je to uloga koja je napravila preokret u njegovoj karijeri.

Caan je za ovaj film dobio svoju jedinu nominaciju za Oscara, za najboljeg sporednog glumca, a upamćen je po Sonnyjevoj jezivoj sceni smrti, za koju je rekao da je bio opremljen s više od 140 “eksplozivnih kuglica krvi”, za simulaciju rana od vatrenog oružja.

Caan je rođen 1940. u Bronxu. Otac mu je bio mesar, a ne želeći slijediti njegove stope, on je isprva ciljao na karijeru nogometaša. Ipak, zainteresovao se za glumu nakon studija na Univerzitetu Hofstra u New Yorku.

Upamćen je po svom “paklenom” stilu života, a proslavio se u Hollywoodu 1970-ih i ranih 80-ih, kada se zatim naglo povukao iz javnosti i prestao glumiti zbog, kako je sam rekao, “prilično zastrašujućeg razdoblja”. Vrativši se nizao je same pohvale za naslove poput “Misery”, “The Yards” i “Elf”.

Bio je poznat čak i po ulogama koje je odbio, a koje obuhvataju “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, “Apokalipsa danas” i “Kramer protiv Kramera”.

Pojavljuje se i u filmovima poput “Honeymoon in Vegas”, “Bulletproof”, Mickey Blue Eyes”, “Flesh and Bone”, “Things to Do in Denver When You’re Dead”, “Eraser”, animiranoj uspješnici “Oblačno s ćuftama” i drugim.

Caan je bio u braku četiri puta, s Dee Jay Mathis, Sheilom Marie Ryan, Ingrid Hajek te Lindom Stokes. Imao je petero djece, od kojih ga je sin Scott slijedio u glumi pojavivši se u filmovima “Gone in 60 Seconds”, “Ocean’s Eleven” i “Hawaii Five-0”.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime