Naslovnica Novo Rusija predstavlja zamjenu za Instagram, Rossgram

Rusija predstavlja zamjenu za Instagram, Rossgram

0
Rusija predstavlja zamjenu za Instagram, Rossgram
Rusija predstavlja zamjenu za Instagram, Rossgram

Ruski programeri lansiraju klona društvene mreže Instagram pod nazivom Rossgram nakon što je poznata američka aplikacija za razmjenu fotografija zabranjena u zemlji.

Prema navodima na web stranici, Rossgram bi trebao biti lansiran 28. marta za investitore, sponzore i medije, prije nego što se otvori za blogere i druge korisnike.

“Moj partner Kiril Filimonov i naša grupa programera već su bili spremni za ovakav razvoj događaja i odlučili su da ne propuste priliku da stvore rusku verziju popularne društvene mreže koju vole naši sunarodnici”, Aleksandar Zobov, suosnivač aplikacije, napisao je na društvenoj platformi VKontakte, prenosi Reuters.

Rossgram po dizajnu izgleda veoma slično Instagramu – sve do boja logotipa – prateći fotografije na njegovoj stranici.

“Rossgram je nova društvena mreža sa poznatim i razumljivim interfejsom, bogatim funkcijama i jednostavnim uslovima rada”, stoji u tekstu na stranici.

Instagram je bio izuzetno popularan u Rusiji i ključni izvor prihoda za mnoga mala preduzeća i blogere, navodi NBC News. Međutim, Rusija je zabranila aplikaciju od 14. marta, nakon poteza zemlje da proglasi matičnu kompaniju platforme “ekstremističkom organizacijom” prema ruskim zakonima.

Nekoliko ruskih influensera ostalo je u suzama kada su se prošle sedmice oprostili od svojih miliona pratilaca na mreži.

Rusija je ranije predstavila niz imitiranih verzija zapadnih brendova nakon što su kompanije napustile zemlju pod prijetnjom sankcija. Na primjer, ruski lanac brze hrane pod nazivom Ujka Vanja prijavio je logo koji podsjeća na poznate McDonald'sove žute lukove.

Prethodni članakSjeverna Makedonija izbacila Italiju iz baraža za SP
Naredni članakZelenski javno prozvao Orbana: Jeste li uz Putina ili uz Ukrajinu?

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime