Naslovnica Novo Znate li šta je sendvič generacija?

Znate li šta je sendvič generacija?

0
sendvič generacija
sendvič generacija

Šta je sendvič generacija i zašto je ona pod velikim pritiskom? U sendvič generaciju spadaju ljudi koji trenutno imaju između 35 i 54 godine.

S jedne strane su primorani da odgajaju svoju djecu, a s druge da se brinu o svojim roditeljima.

Prema podacima agencije za istraživanje javnog mnijenja Pew Research, u SAD-u 31% osoba iz ove generacije osjeća da je uvijek pod pritiskom.

Jedno od rješenja jeste da im se kao roditeljima olakša kako bi taj pritisak bio manji. Između ostalih, Google je onima koji su tek postali roditelji produžio plaćeno odsustvo s posla, kao i onima koji su primorani da se brinu o roditeljima.

Sendvič generacija čini 40% od ukupnog broja Googleovih radnika. Na olakšice uposlenicima iz ove generacije odlučili su se i u drugim američkim tehnološkim divovima poput Mete i Netflixa.

Za napomenuti je da kompanije u Sjedinjenim Američkim Državama nisu obavezne da radnicima omoguće plaćeno odsustvo s posla nakon što postanu roditelji. Samo 23% američkih radnika ima ovo pravo.

U pojedinim drugim državama je situacija po ovom pitanju mnogo bolja. Primjera radi, u Estoniji majke imaju potpuno plaćeno odsustvo tokom 85 sedmica, u Mađarskoj 72 sedmice, u Bugarskoj 58 sedmica, podaci su UNICEF-a.

Prethodni članakZbog inflacije Turska namjerava sniziti PDV na hranu na jedan posto
Naredni članakBabica podijelila bizarne izjave očeva koje je čula tijekom poroda: Dodajte još jedan šav

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime