Naslovnica Sport Nogomet Mane se rukama branio od lopte, ali sudija se “držao pravila”

Mane se rukama branio od lopte, ali sudija se “držao pravila”

Mane se rukama branio od lopte, ali sudija se

Tokom utakmice između Bayerna i Intera viđena je situacija koja je izazvala veliku polemiku među nogometnim navijačima i to nakon što italijanskom timu poslije igranja rukom Sadija Manea nije sviran penal. Ipak, pravila kažu da je arbitar tog meča donio ispravnu odluku.

Pravilo igranja rukom vrlo vjerovatno je najkomplikovanije u svijetu nogometa i često sudije donose različite odluke po pitanju toga šta je prekršaj, a šta nije. U meču između Bayerna i Intera, viđena je jedna vrlo zanimljiva situacija, a na kraju je sudija odlučio da ne svira penal za Inter.

Lopta je nakon udarca Barelle pogodila direktno u ruku Manea, ruke Senegalca su bile u zraku, ali ispred lica, zbog čega je sudija, unatoč velikim protestima gostujućih igrača, odlučio da to nije prekršaj i da ta situacija nije dovoljna da svira penal za Inter.


Upravo je Mane govorio o spomenutoj situaciji nakon utakmice rekavši da bi, u slučaju da se nije “branio rukama”, završio u bolnici.”Bio je to snažan šut, a da nisam podigao ruke, lopta bi me pogodila u lice i završio bih u bolnici. Mislim da je dozvoljeno koristiti ruke za zaštitu lica, tako da ta situacija nije penal”, rekao je Mane nakon utakmice.

I kako pravila nalažu, arbitar Kruzliak je donio ispravnu odluku, tačnije, ukoliko je igranje rukom nastalo kao prirodni refleks i ukoliko taj pokret ne čini tijelo većim, onda se igra nastavlja.Podsjećamo, Bayern je slavio rezltatom 2:0 i tako s pobjedom završio grupnu fazu Lige prvaka kao prvoplasirani tim, ispred Intera koji također ide u osminu finala te Barcelone i Viktorije Plzen.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime