Naslovnica Novo Svemirska šetnja prekinuta zbog problema s odijelom astronauta

Svemirska šetnja prekinuta zbog problema s odijelom astronauta

Svemirska šetnja prekinuta zbog problema s odijelom astronauta
Svemirska šetnja prekinuta zbog problema s odijelom astronauta

Svemirska šetnja ruskog astronauta Olega Artemieva prekinuta je zbog problema s njegovim odijelom.

Kontrola misije je naredila Artemievu da se vrati u Međunarodnu svemirsku stanicu nakon što je došlo do određenog problema s njegovim odijelom. Svi detalji zasad nisu poznati, no komentatori američke svemirske agencije NASA su rekli da je uočena “blaga fluktuacija” u bateriji odijela. Astronauta se potom sigurno vratio u ISS, priključio se na napajanje stanice te nastavio operacije.

NASA je saopćila da Artemiev “ni u jednom trenutku nije bio u opasnosti” uprkos anomaliji. On i njegov kolega Denis Matveev su bili u procesu opremanja robotske ruke Evropske svemirske agencije (ESA) kamerama i drugom opremom.

Iako se čini da je riječ o manjem incidentu, on ipak budi neugodna sjećanja. Italijanski astronaut Luca Parmitano je doživio problem s odijelom tokom dvije svemirske šetnje u julu 2013. godine, a prvi koji se odnosio na “curenje” je prošao neopaženo.

U drugom slučaju se u njegovoj kacigi pojavila voda, zbog čega je imao poteškoća s disanjem. Ipak, uspio se mirno vratiti u bazu te se spasiti. Zbog toga je NASA obustavila sve svemirske šetnje koje nisu hitne dok se nije riješio problem, odnosno začepljavanje filtera.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime