Naslovnica Novo Nakon smrti kraljice: Da li će Novi Zeland postati republika?

Nakon smrti kraljice: Da li će Novi Zeland postati republika?

Nakon smrti kraljice: Da li će Novi Zeland postati republika?
Nakon smrti kraljice: Da li će Novi Zeland postati republika?

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern izjavila je da Novi Zeland neće poduzeti nikakve mjere da postane republika u kratkom roku nakon smrti kraljice Elizabete II, iako se očekuje da zemlja na kraju to i postane.

“Nikada nisam osjetila hitnost. Toliko je izazova sa kojima se suočavamo. Ovo je velika i značajna debata. Nemojte misliti da će se to dogoditi ili treba da se desi brzo”, rekao je Ardern novinarima u ponedeljak na pitanje da li će promjena monarha u Velikoj Britaniji potaknuti razgovore o republikanizmu u zemlji.

Novi Zeland je jedno od 15 zemalja u kojima se britanski monarh smatra šefom države, uključujući Australiju i Kanadu, iako je ta uloga uglavnom ceremonijalna. Ali već neko vrijeme se vodi debata o tome da li ova pacifička nacija treba postati republika, sa građaninom kao šefom države.

“Vjerujem da će to biti ono kuda će Novi Zeland krenuti s vremenom. Vjerujem da će se to dogoditi u mom životu, ali ne vidim to kao kratkoročnu mjeru ili bilo šta što će uskoro biti na dnevnom redu”, rekla je Ardern.

Novi Zeland će 26. septembra obilježiti smrt kraljice Elizabete II državnom ceremonijom i praznikom, rekla je Ardern. Ardern će predstavljati Novi Zeland, zajedno sa generalnim guvernerom, na kraljicinoj sahrani, a u srijedu će otputovati u London.

Smrt kraljice Elizabete II je također ponovo pokrenula debate o budućnosti monarhije preko Tasmanskog mora u Australiji. Premijer Anthony Albanese, koji je ranije izrazio podršku republici, rekao je da njegova laburistička vlada neće tražiti referendum u svom prvom mandatu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime