Naslovnica Novo Warren Buffett (91): Šta uraditi kada je inflacija visoka

Warren Buffett (91): Šta uraditi kada je inflacija visoka

Warren Buffett (91): Šta uraditi kada je inflacija visoka
Warren Buffett (91): Šta uraditi kada je inflacija visoka

Multimilijarder Warren Buffett je dao savjet šta uraditi kada je inflacija visoka, a riječ je o savjetu kojeg je više puta isticao.

Sjedinjene Američke Države, kao i skoro cijeli svijet, pogođene su inflacijom. Malo je onoga što nije poskupjelo. Buffett je na godišnjem sastanku dioničara sugerisao da se usljed inflacije uradi ono za šta smatra da je učinkovita reakcija na ovaj ekonomski problem. Predložio je poboljšavanje vještina i nastojanje da se bude što bolji u onom čime se neko bavi.

“Najbolja stvar koju možeš da uradiš jeste da budeš izuzetan u nečemu”, rekao je 91-godišnji biznismen navodeći primjer ljekara i advokata.

Prema njegovim riječima, za razliku od valuta, vještine su otporne na inflaciju – ako neko ima vještinu koja je tražena, ona će ostati tražena bez obzira koliko dolar vrijedi.

“Bez obzira o kojim vještinama je riječ, niko ih ne može oduzeti. Daleko najbolja investicija je ulaganje u samog sebe, a pri tome nije oporezovana”, kazao je.

Buffett je ovaj savjet dao i 2009. kada je izbila recesija. I tada je izjavio da je najbolje ulagati u sebe. Sugerisao je i ulaganje u djelatnosti kojima se stvaraju proizvodi koji su traženi bez obzira na vrijednost dolara. Kao primjer za to je naveo kompaniju Coca Cola.

Ocijenio je da ljudi decenijama žele ovo gazirano piće, bez obzira da li postoji ili ne postoji inflacija, prenosi CNBC.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime